Οι Έλληνες αθλούνται λιγότερο από όλους

Πόσο αθλούνται οι Ευρωπαίοι; Mεγάλες είναι οι διαφορές ανάμεσα στους πολίτες των χωρών-μελών της ΕΕ. Στις τελευταίες θέσεις είναι οι Έλληνες σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κομισιόν


"Νους υγιής εν σώματι υγιεί", λέει η αρμόδια επίτροπος Αντρούλα Βασιλίου παρουσιάζοντας αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες τα στατιστικά στοιχεία για το βαθμό ενθουσιασμού των Ευρωπαίων για την άθληση με μία καλή είδηση: «η έρευνα δείχνει ότι κατά μέσο όρο το 40% των Ευρωπαίων αθλούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα», λέει η επίτροπος και τα δύο τρίτα κάτι κάνουν που να έχει σχέση με σωματική κίνηση, είτε περίπατο είτε εργασίες στον κήπο, όπως προκύπτει από τη στατιστική της Eurostat. Αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το 25% δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Πρώτοι οι Σκανδιναβοί

H επίτροπος 
Ανδρούλα ΒασιλείουBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  H επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου Οι Σουηδοί και οι Ιρλανδοί είναι στις πρώτες θέσεις. Πάνω από το ένα πέμπτο αθλούνται πέντε φορές την εβδομάδα. Στη Δανία Φινλανδία και Σουηδία, το 70% του πληθυσμού αθλείται μία φορά την εβδομάδα. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 40% του πληθυσμού.
"Είναι καθησυχαστικό να βλέπεις ότι πολλοί Ευρωπαίοι παίρνουν στα σοβαρά τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση, αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα να ενθαρρύνουμε εκείνους που δεν αθλούνται καθόλου", λέει η επίτροπος Βασιλίου και έχει κατά νου τις χώρες του νότου.

Τελευταίοι Έλληνες, Ιταλοί, Βούλγαροι

 Οι γυναίκες 
αθλούνται λιγότερο από τους άνδρεςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Οι γυναίκες αθλούνται λιγότερο από τους άνδρες Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα δύο τρίτα δηλώνουν ότι δεν αθλούνται καθόλου. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι οι μισοί. Μόνο το 3% των Ελλήνων, Βουλγάρων και Ιταλών αθλούνται τακτικά μία φορά την εβδομάδα. Πώς γίνεται και οι Ιταλοί είναι κορυφή στο ποδόσφαιρο, ήταν η ερώτηση προς τον Μισέλ Πλατινί, που γλίστρησε με μια διπλωματική απάντηση: "Στην Ιταλία μιλούν πολύ για αθλητισμό. Ίσως αυτό είναι και η μεγαλύτερη αθλητική δραστηριότητα των Ιταλών, να μιλούν πολύ για τον αθλητισμό και κυρίως για το ποδόσφαιρο, σημείωσε ο πρόεδρος της UEFA.

Πρωτοβουλία για ηλικιωμένους

Πρωτιά για 
τους ΣκανδιναβούςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Πρωτιά για τους Σκανδιναβούς Οι γυναίκες κατά μέσο όρο αθλούνται λιγότερο από τους άνδρες. Αλλά επίσης κοινωνικοί παράγοντες και η παιδεία παίζουν ένα σημαντικό ρόλο. Τα δύο τρίτα περίπου των πολιτών της ΕΕ, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει το σχολείο στα 15 δεν κάνουν καθόλου σπορ. Βαρύτητα πρέπει να δοθεί επίσης και στις κατηγορίες των ηλικιωμένων σε μια κοινωνία που συνεχώς γηράσκει. Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, όπως εξήγγειλε η επίτροπος, η Κομισιόν θα ξεκινήσει νέα πρωτοβουλία για να προκαλέσει ή να ενισχύσει τον ενθουσιασμό των Ευρωπαίων για τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση.

(Πηγή: Deutsche Welle, Susanne Henn / Γιώργος Παππάς, http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5418406,00.html - σύνταξη:  Σταμάτης Ασημένιος)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΔΕΚΑΘΛΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ