Σχέδιο Νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις»





Κεφάλαιο Πρώτο

Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης


Άρθρο 1

Νομική μορφή-Έδρα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ)


1. Με την υπ’ αριθ. 127175/Η/4-11-2011 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, (ΦΕΚ Β’ 2508) το νομικό πρόσωπο με την επωνυμία «Ινστιτούτο Νεολαίας» που ιδρύθηκε με το άρθρο 17 του ν. 3369/2005 και το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων» που ιδρύθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 2327/1995, συγχωνεύθηκαν με απορρόφηση στο νομικό πρόσωπο με την επωνυμία «Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας». Με την αυτή ΚΥΑ το νομικό πρόσωπο με την επωνυμία «Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) μετονομάστηκε σε «ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ» (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

2. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια, έχει κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, λειτουργεί προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

3. Η έδρα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ βρίσκεται στην Αθήνα.

Άρθρο 2

Σκοπός-Αρμοδιότητες ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Το «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» είναι πάροχος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

1. Το «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» έχει ως σκοπό του την υλοποίηση δράσεων, προγραμμάτων και έργων για:
(α) τη Δια Βίου Μάθηση κατά την έννοια του ν. 3879/2010.

(β) τη Νέα Γενιά, με έμφαση τη στήριξη των νέων στη εκπαιδευτική και επαγγελματική διαδρομή και κινητικότητά τους, την ανάδειξη και τη στήριξη της καινοτομίας και κινητικότητας,

(γ) τη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τη μαθητική και φοιτητική μέριμνα.

2. Οι αρμοδιότητες του «Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» είναι οι εξής:

α) Υλοποιεί όλες τις σχετικές δράσεις και τα έργα που αναφέρονται στον ανωτέρω σκοπό του,
β)Ενεργεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ή τελικός δικαιούχος προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων, εν όλω ή εν μέρει, από εθνικούς πόρους ή την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων,
γ) Αναθέτει την εκπόνηση μελετών που αφορούν στην ανοικοδόμηση, επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση καθώς και οποιωνδήποτε αναγκαίων εργασιών για την αξιοποίηση των ακινήτων του,
δ) Προβαίνει στην προμήθεια του πάσης φύσεως εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση της περιουσίας του,
ε) Φροντίζει για την επαγγελματική εκπαίδευση και συνεχή επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων του,
ζ) Εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας του,
η) Εκπονεί προγράμματα, μελέτες, σεμινάρια, συνέδρια και έρευνες, παράγει υποστηρικτικό υλικό με την συνεργασία άλλων φορέων που βοηθούν στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου, στην απασχόληση στην εκπαίδευση στην οργάνωση μεθόδων αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών μορφωτικών και πολιτιστικών προβλημάτων,
στ) Αναλαμβάνει και εκτελεί προγράμματα μελετών εθνικής κλίμακας σχετικών με τις δραστηριότητες του, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς, κοινοτικούς ή άλλους πόρους μετά από απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφορούν κυρίως σε σχολικές βιβλιοθήκες, φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες και σχολικά κτίρια και εξοπλισμό τους με σκοπό την προσαρμογή των υφισταμένων φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών καθώς και σχολικών κτιρίων στις ανάγκες της εκπαιδευτικής πολιτικής,
η)Παρέχει την τεχνολογική διαχειριστική και λογιστική υποστήριξη των δράσεων, προγραμμάτων και έργων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους που ανατίθενται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ή και τις Γενικές Γραμματείες του οικείου Υπουργείου.
θ) Πραγματοποιεί κάθε σχετική με τις ανωτέρω αρμοδιότητες δραστηριότητα που του αναθέτει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με απόφασή του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



3. Για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών και αρμοδιοτήτων του, το «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» ασκεί κάθε πράξη και δραστηριότητα που αποσκοπεί στην εκπλήρωση τους.


4. Η υλοποίηση των προγραμμάτων, έργων, μελετών ή ερευνών που αναθέτει ή είναι φορέας πρότασης η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» διενεργείται βάση των προδιαγραφών που ορίζει κάθε φορά η αναθέτουσα αρχή και υπό την εποπτεία της.

5. Ως περιουσία, τη διαχείριση της οποίας αναλαμβάνει το «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» νοούνται ιδίως τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:

α) Τα κάθε είδους κινητά και ακίνητα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού, τα οποία ανήκουν στους φορείς που έχουν απορροφηθεί από το «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» σύμφωνα με την ΚΥΑ 127175/Η/4-11-2011 ή τελούν υπό τη διοίκηση και διαχείριση τους ή έχουν μισθωθεί από αυτούς ή βρίσκονται στην εκμετάλλευση τους για οποιαδήποτε αιτία και με οποιαδήποτε νομική μορφή.

β) Οι κάθε είδους πόροι και κινητές αξίες των φορέων που έχουν απορροφηθεί από το «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» σύμφωνα με την ΚΥΑ 127175/Η/4-11-2011, όπως χρήματα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές και εν γένει χρεόγραφα σε κάθε είδους νόμισμα.

γ) Τα δικαιώματα βιομηχανικής και πνευματικής των φορέων που έχουν απορροφηθεί από το «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» σύμφωνα με την ΚΥΑ 127175/Η/4-11-2011, όπως ευρεσιτεχνίες, υποδείγματα, σήματα και τα δικαιώματα σε νέες τεχνογνωσίες καθώς και οι επωνυμίες, διακριτικοί τίτλοι και γνωρίσματα που χρησιμοποιούν.

δ) Τα περιουσιακά στοιχεία, όπως κινητά, ακίνητα, πόροι, κινητές αξίες και δικαιώματα που ανήκουν ή περιέρχονται σε άλλα νομικά πρόσωπα, εφόσον και κατά το μέρος που συνεχίζουν να εξυπηρετούν, άμεσα ή έμμεσα, τους σκοπούς των φορέων που έχουν απορροφηθεί από το «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» σύμφωνα με την ΚΥΑ 127175/Η/4-11-2011. Εκκρεμείς πράξεις παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων των φορέων που έχουν απορροφηθεί από το «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» σύμφωνα με την ΚΥΑ 127175/Η/4-11-2011 υλοποιούνται από το «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης».

Άρθρο 3

Όργανα Διοίκησης ΙΝΕΔΙΒΙΜ


Τα όργανα διοίκησης του «Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» είναι:
α) το Διοικητικό Συμβούλιο
β) ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και
γ) ο Διευθύνων Σύμβουλος

Άρθρο 4

Διοικητικό Συμβούλιο ΙΝΕΔΙΒΙΜ


Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο προσώπων εγνωσμένου κύρους και διακριθέντων στο δημόσιο βίο, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τριετή θητεία. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης και να διαθέτει πείρα σε θέματα σχετικά με τους σκοπούς του Ιδρύματος.

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών καθορίζεται η αμοιβή για την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου.

2. Τα μέλη του Δ.Σ., των οποίων λήγει η θητεία, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την αντικατάστασή τους και δικαιούνται μέχρι τότε να λαμβάνουν τις αμοιβές ή τις αποζημιώσεις, που προβλέπονται για την άσκηση των καθηκόντων τους. Στην περίπτωση αυτή η αντικατάστασή τους πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και όχι πέραν των δυο μηνών από τη λήξη της θητείας του Δ.Σ.

3. Σε περίπτωση αποχώρησης μέλους του Δ.Σ. για οποιονδήποτε λόγο και ιδίως λόγω παραίτησης, απώλειας της ιδιότητας, με την οποία διορίζεται κλπ., αυτό αντικαθίσταται για το υπόλοιπο της θητείας του Δ.Σ. με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., τα μέλη αυτού πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου λαμβάνουν αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.


5. Εισηγητής για όλα τα θέματα, που συζητούνται στο Δ.Σ., είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού.

6. Το Δ.Σ. συγκαλείται με έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου τακτικά μία (1) φορά το μήνα και εκτάκτως, όταν κρίνεται απαραίτητο από τον Πρόεδρο ή όταν ζητηθεί εγγράφως από τουλάχιστον πέντε μέλη του.


7. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη του. Οι αποφάσεις του λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

8. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μπορεί να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου άλλα πρόσωπα, αρμόδια για το χειρισμό συζητούμενων θεμάτων, μετά από πρόσκληση του Προέδρου. Τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται να αποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος, για το οποίο έχουν προσκληθεί, και οπωσδήποτε πριν από την έναρξη της διαδικασίας για τη λήψη απόφασης.

9. Τα πρακτικά του Δ.Σ. υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα, αφού προηγουμένως επικυρωθούν από το Δ.Σ.

10. Το Δ.Σ. είναι αρμόδιο για κάθε θέμα, το οποίο αφορά στη λειτουργία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε άλλη διάταξη του νόμου αυτού.

11. Με απόφαση του Δ.Σ., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθορίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη λειτουργία του.

12. Το Δ.Σ. μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, όταν πρόκειται για τη λήψη απόφασης για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. σε αυτούς.


Άρθρο 5

Πόροι και περιουσία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ


1. Πόροι του «Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» είναι ιδίως οι εξής:
α) Επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
β) Πάσης φύσεως επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
γ) Έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του, τόκοι από τη χρηματοοικονομική εκμετάλλευση των διαθεσίμων του και κάθε άλλη πρόσοδος από την εκμετάλλευση του ενεργητικού του.
δ) Έσοδα από την εκτέλεση έργων και υπηρεσιών που είτε ανατίθενται στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης ή τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς είτε εκτελούνται για λογαριασμό τρίτων (δημόσιων υπηρεσιών, εθνικών και διεθνών οργανισμών, νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και ιδιωτών), τα οποία εκτελούνται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
ε) Δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες και άλλες παροχές τρίτων και επιχορηγήσεις από τρίτες πηγές.
2. Όλη η ακίνητη και κινητή περιουσία καθώς και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας των νομικών προσώπων που συγχωνεύθηκαν με την ΚΥΑ 127175/Η/4-11-2011 καθώς επίσης και οι κάθε είδους απαιτήσεις τους και οι ένδικες αξιώσεις τους έχουν ήδη περιέλθει χωρίς καμία άλλη διατύπωση στο Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, το οποίο υπεισήλθε ως καθολικός διάδοχος στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φορέων που συγχωνεύθηκαν με την ΚΥΑ 127175/Η/4-11-2011. Μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ισχύ του παρόντος, το Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης με ευθύνη του ΔΣ προβαίνει στη διενέργεια απογραφής του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας και των υποχρεώσεων που κατά τις διατάξεις του παρόντος περιέρχεται σ’ αυτό.

Άρθρο 6

Οικονομική Διαχείριση


1. Η οικονομική διαχείριση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ γίνεται με προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων, συνοδευόμενος από αιτιολογική έκθεση και ετήσιο πρόγραμμα δράσης, που συντάσσονται από το Διοικητικό Συμβούλιο υποβάλλονται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για έγκριση μέσα στις νόμιμες προθεσμίες για τους εποπτευόμενους από το Δημόσιο φορείς.

2. Η διαχειριστική χρήση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ συμπίπτει με το ημερολογιακό έτος. Κατ` εξαίρεση, η πρώτη διαχειριστική χρήση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αρχίζει από την ημερομηνία συγχώνευσης και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

3. Ο τακτικός διαχειριστικός έλεγχος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ γίνεται από ορκωτούς ελεγκτές, που ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην αρχή κάθε έτους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και η αμοιβή των ελεγκτών.

4. Έως το τέλος Ιουνίου του επόμενου της οικονομικής χρήσης ημερολογιακού έτους το Διοικητικό Συμβούλιο υποβάλει προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για έγκριση τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως μαζί με την Έκθεση των ορκωτών ελεγκτών και Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για την τήρηση των νόμιμων διατάξεων και των διατάξεων του Οργανισμού. Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε έκτακτο έλεγχο οικονομικής διαχείρισης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Οι δαπάνες του ελέγχου βαρύνουν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

5. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ εντάσσεται στο ίδιο καθεστώς βιβλίων και στοιχείων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που τηρούσε ο απορροφών οργανισμός.

6. Καμία δαπάνη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρχει επαρκής πίστωση στον προϋπολογισμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Κάθε υποχρέωση, που αναλαμβάνεται χωρίς να υπάρχει επαρκής πίστωση είναι αυτοδικαίως και απολύτως άκυρη.

Άρθρο 7

Κανονισμός Λειτουργίας ΙΝΕΔΙΒΙΜ


Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καταρτίζεται ο Κανονισμός Λειτουργίας του. Με τον κανονισμό αυτό ρυθμίζονται ιδίως τα εξής:
α) οι κανόνες λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου.
β) Η κατανομή των αρμοδιοτήτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των υπηρεσιών του.
γ) Οι ειδικότερες διαδικασίες του τρόπου λειτουργίας του.
δ) Τα προσόντα, οι όροι πρόσληψης και εργασίας και η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη του κάθε φύσης προσωπικού.
ε) Το πειθαρχικό δίκαιο του προσωπικού.

Άρθρο 8

Κανονισμοί Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ


Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που δίδεται εντός τριάντα ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται ο Κανονισμός Οικονομικής Διαχείρισης και ο Κανονισμός Προμηθειών και Υπηρεσιών του. Με τους κανονισμούς αυτούς ρυθμίζονται ιδίως οι όροι και οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών, υπηρεσιών και εκτέλεσης έργων και εργασιών, προμηθειών κινητών πραγμάτων, εξοπλισμού και συναφών εργασιών, αγοράς ακινήτων, παραχωρήσεων χρήσης, μισθώσεων, εκμισθώσεων και γενικά μεταβίβασης ή απόκτησης κάθε άλλου ενοχικού ή
εμπράγματου δικαιώματος, πλην των πωλήσεων και ανταλλαγών ακινήτων πραγμάτων

Άρθρο 9

Προσωπικό


1. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης απασχολείται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και διέπεται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Για την πρόσληψή του προσωπικού έχουν εφαρμογή οι κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις.

2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού και ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και των αρμοδίων οργάνων του φορέα προέλευσης, επιτρέπεται να αποσπώνται σ’ αυτό μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ή των λοιπών φορέων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Η απόσπαση προκαλείται ύστερα από σχετική αίτηση του υπαλλήλου. Η διάρκεια της απόσπασης μπορεί να ορίζεται μέχρι τρία (3) έτη και μπορεί να παρατείνεται, μετά από αίτηση του υπαλλήλου, για δύο ακόμη τριετίες. Η απόσπαση διακόπτεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αν εξέλιπαν οι λόγοι που επέβαλαν την απόσπαση είτε μετά από αίτηση του υπαλλήλου. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας του υπαλλήλου στην οργανική του θέση για κάθε συνέπεια. Οι αποσπώμενοι στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης λαμβάνουν από αυτό το σύνολο των αποδοχών τους με τα πάσης φύσεως επιδόματα, γενικά ή ειδικά, που έχουν στην οργανική θέση τους με τις προϋποθέσεις καταβολής τους.

Άρθρο 10

Εσωτερική διάρθρωση/ Οργανωτική δομή ΙΝΕΔΙΒΙΜ

1. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ διαρθρώνεται από τις παρακάτω Οργανωτικές Μονάδες:
Α) Επίπεδο Ανώτατης Διοίκησης
Περιλαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο και τις αυτοτελείς οργανωτικές μονάδες/ Συμβούλους που υπάγονται στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι αυτοτελείς οργανωτικές μονάδες – οργανωτικοί ρόλοι και οι Ειδικοί Σύμβουλοι του επιπέδου αυτού είναι:
Με υπαγωγή στο Διοικητικό Συμβούλιο:
 Διευθύνων Σύμβουλος
 Νομική Υπηρεσία (Επίπεδο Διεύθυνσης, με παράλληλη υπαγωγή και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο)
 Τμήμα Γραμματείας Νομικής Υπηρεσίας (Επίπεδο Τμήματος, με υπαγωγή στη Νομική Υπηρεσία)
 Υπεύθυνος Εσωτερικού Ελέγχου
 Τμήμα Γραμματείας Διοικητικού Συμβουλίου (Επίπεδο Τμήματος)
 Τμήμα Δημοσιότητας και Προβολής (Επίπεδο Τμήματος με παράλληλη υπαγωγή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο)

Με υπαγωγή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο:
 Σύμβουλοι Διοίκησης
 Τμήμα Διαχείρισης Ποιότητας (Επίπεδο Τμήματος)
 Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Επίπεδο Τμήματος)

Β) Επίπεδο Διευθύνσεων
Περιλαμβάνει τις Διευθύνσεις:
Προγραμμάτων Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης
Εκπαιδευτικής Μέριμνας και Τεχνικών Υπηρεσιών
Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Γ) Επίπεδο Τμημάτων
Περιλαμβάνει τα ακόλουθα Τμήματα ανά Διεύθυνση:
1. Διεύθυνση Προγραμμάτων Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης
α) Τμήμα Σχεδιασμού Δράσεων
β) Τμήμα Διαχείρισης Έργων Προγραμμάτων Νεολαίας
γ) Τμήμα Διαχείρισης Έργων Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης
2. Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Μέριμνας και Τεχνικών Υπηρεσιών
α) Τμήμα Προγραμματισμού Υποδομών και Δομών
β) Τμήμα Μελετών και Τυποποίησης
γ) Τμήμα Κατασκευών
δ) Τμήμα Διαχείρισης Ειδικών Δράσεων
ε) Τμήμα Διαχείρισης Περιουσίας
3. Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών
α) Τμήμα Κεντρικής Γραμματείας.
β) Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης - Λογιστήριο
γ) Τμήμα Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
δ) Τμήμα Προμηθειών και Διοικητικής Μέριμνας

Άρθρο 11

Οργανικές Θέσεις ΙΝΕΔΙΒΙΜ

1. Συνιστώνται στον Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. εκατόν είκοσι δύο (122) θέσεις τακτικού προσωπικού και έξι (06) θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή.
Διατηρούνται οι δύο θέσεις Ειδικών συμβούλων Διοίκησης και δύο θέσεις Ειδικών συνεργατών Διοίκησης του άρθρου 19 του ν. 3404/2005 (ΦΕΚ 260/17-10-2005) .
2. Οι εκατόν είκοσι δύο (122) θέσεις τακτικού προσωπικού καλύπτονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και κατανέμονται ως ακολούθως ανά επίπεδο εκπαίδευσης:
 40 ΠΕ
 17 ΤΕ
 53 ΔΕ
 12 ΥΕ

3. Στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ ανήκουν οι παραπάνω οργανικές θέσεις, ανά κλάδο και επίπεδο εκπαίδευσης:
ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΣΕΩΝ
ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ 34
ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 6
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ 7
ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3
ΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 3
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 1
ΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1
ΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 1
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ 48
ΔΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 1
ΔΕ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ 1
ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ 2
ΔΕ ΕΠΑΓΓ. ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 1
ΥΕ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 2
ΥΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 9
ΥΕ ΕΠΑΓΓ. ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 1



4. Η κατάταξη του αριθμού των θέσεων κατά κατηγορία, κλάδο και Διεύθυνση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. ύστερα από Εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

5. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται κατόπιν πρότασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών μετά από σχετική εισήγηση του ΔΣ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, δύναται να τροποποιείται ο παρόν οργανισμός και η διάρθρωση της υπηρεσίας, να αυξάνονται ή να καταργούνται οι Διευθύνσεις, τα Τμήματα και τα Γραφεία, να ιδρύονται νέες οργανικές μονάδες (αυτοτελείς ή μη), να μεταβάλλεται (αυξάνεται ή μειώνεται) ο αριθμός του απαιτούμενου προσωπικού και οι αναγκαίες ειδικότητες ανά οργανική μονάδα και γενικώς να ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες της και τις αρμοδιότητες που ανατίθενται κάθε φορά στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.



Άρθρο 12

Αντιμετώπιση οικονομικών ζητημάτων από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.


Σύμφωνα με την με αρ.67792/Η/15-6-2012 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1915-Τεύχος Β΄) με την οποία τροποποιείται/συμπληρώνεται η 127177/H/4-11-2011 Κ.Υ.Α.: « Οι αρμοδιότητες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Εστιών, συνεχίζουν και ασκούνται από το ίδιο το Ε.Ι.Ν. έως την πάροδο τριών μηνών από την συγκρότηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου των Ν.Π.Ι.Δ. που προβλέπονται στο άρθρο 58 του ν. 4009/2011(Α΄195)»
Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. συνεχίζει να ασκεί τις αρμοδιότητες αυτές, σύμφωνα με την με αρ.67792/Η/15-6-2012 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1915-Τεύχος Β΄), χρησιμοποιώντας για το έτος 2012 την τακτική επιχορήγηση που έχει προβλεφθεί και για κάθε επόμενο έτος την επιχορήγηση που θα προβλέπεται, πλην της μισθοδοσίας και πάσης φύσεως άλλων οικονομικών υποχρεώσεων του μεταφερθέντος προσωπικού που απορρέουν από τις συμβάσεις του..


Κεφάλαιο Δεύτερο

Οργάνωση και Λειτουργία Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού



Άρθρο 13

Νομική μορφή-Έδρα του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ)


1. Με την υπ’ αριθ. 119959/Η/20-10-2011 (ΦΕΚ Β’2351) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας Δια Βίου Μάθησης Θρησκευμάτων, η οποία κυρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 329 του ν.4072/2012 (ΦΕΚ Α’86) το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Δια Βίου Μάθησης (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.)» που συστήθηκε με το άρθρο 22 του ν.2469/1997 (ΦΕΚ Α’38) και το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Κ.Ε.Π.)», που συστήθηκε με το άρθρο 16 του ν.2224/1994 (ΦεΚ Α’ 112), συγχωνεύτηκαν με απορρόφηση στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.)» που συστήθηκε με το άρθρο 11 ν.3879/2010 (ΦΕΚ Α’ 163) και καταργήθηκαν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα. Με την αυτή ΚΥΑ το ν.π.ι.δ με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.)» μετονομάστηκε σε «Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού» (εφεξής Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).
2. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, έχει κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
3. Η έδρα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. βρίσκεται στην Αθήνα.

Άρθρο 14

Σκοπός και αρμοδιότητες του ΕΟΠΠΕΠ

1. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αποτελεί τον εθνικό φορέα πιστοποίησης των εισροών και εκροών της μη τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης μάθησης και λειτουργεί ως εθνική δομή των Ευρωπαϊκών Δικτύων που διαχειρίζονται θέματα προσόντων και ευρωπαϊκών εργαλείων διαφάνειας και κινητικότητας, όπως το Εθνικό Σημείο Συντονισμού του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, το Εθνικό Κέντρο Ευρωδιαβατηρίου, Ελληνικό Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Euroguidance, το Εθνικό Σημείο Αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (EQA-VET) .
2. Σκοποί του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. είναι ιδίως:
α) η πιστοποίηση των εισροών της μη τυπικής εκπαίδευσης και, ειδικότερα: αα) η πιστοποίηση των δομών, των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των προγραμμάτων των φορέων της αρχικής και της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και γενικότερα της μη τυπικής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένης της γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, ββ) η πιστοποίηση των φορέων συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών και των φορέων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού και γγ) η χορήγηση άδειας λειτουργίας των φορέων αυτών, όπου αυτό απαιτείται,
β) η εξασφάλιση των προϋποθέσεων και η εξυπηρέτηση των στόχων που αναφέρονται στα εθνικά, τα ευρωπαϊκά και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε σχέση με την πιστοποίηση των εισροών και εκροών της μη τυπικής εκπαίδευσης,
γ) η δημιουργία και ανάπτυξη του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και η αντιστοίχισή του με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων,
δ) η αντιστοίχιση των προσόντων που αποκτώνται μέσω της τυπικής εκπαίδευσης, της μη τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης μάθησης, στα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων,
ε) η δημιουργία των κλαδικών περιγραφικών δεικτών σε μορφή γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, που αντιστοιχούν στα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων,
στ) η πιστοποίηση των εκροών της μη τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης μάθησης και, ειδικότερα: αα) η ανάπτυξη συστήματος αναγνώρισης και πιστοποίησης των προσόντων που αποκτώνται μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης μάθησης, η πιστοποίηση των προσόντων αυτών και η αντιστοίχισή τους στα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ββ) η πιστοποίηση των εκπαιδευτών ενηλίκων, των στελεχών συνοδευτικών υποστηρικτικών εργασιών και των στελεχών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού και γγ) η αδειοδότηση, ο έλεγχος και η εποπτεία της λειτουργίας φορέων πιστοποίησης των προσόντων που αποκτώνται μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης μάθησης,
ζ) η ανάπτυξη και η εφαρμογή συστήματος μεταφοράς πιστωτικών μονάδων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση,
η) η διασφάλιση της ποιότητας της δια βίου μάθησης και της δια βίου ΣΥΕΠ , σε συνεργασία με τους λοιπούς αρμόδιους δημόσιους φορείς,
θ) η εισήγηση του καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων προσόντων που αποκτώνται στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, πλην της ανώτατης εκπαίδευσης,
ι) η αντιστοίχιση στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων διεθνών κλαδικών προσόντων,
κ) η αναγνώριση των τίτλων που απονέμονται από ελληνικούς φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και η αναγνώριση της ισοτιμίας τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της αλλοδαπής, με εξαίρεση αυτών της ανώτατης εκπαίδευσης,
κα) η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των αρμόδιων φορέων των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή Εθνικής Πολιτικής για τη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό,
κβ) η ανάπτυξη της επικοινωνίας και ο συντονισμός της δράσης των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών "Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού" με σκοπό τη βελτίωση των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών, μέσω της συνεχούς ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών,
κγ) η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Ενημέρωσης και Πληροφόρησης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και προσώπων σε θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανταλλαγών με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
κδ) Η παροχή κάθε είδους και μορφής υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού προς τους αρμόδιους φορείς των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα Κέντρα και τους φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τις επιχειρήσεις, καθώς και τις οργανώσεις των εργοδοτών και εργαζομένων,
κε) η εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση στελεχών του τομέα "Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού" σε συνεργασία ή/και συμπληρωματικά με τους υπάρχοντες φορείς (δομές) των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,
κστ) ο προσδιορισμός αφενός των προϋποθέσεων και κανόνων λειτουργίας των φορέων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και αφετέρου της επάρκειας των προσόντων των στελεχών παροχής υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και η τήρηση αντίστοιχων μητρώων,
3. Για την εκπλήρωση των σκοπών του ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ιδίως:
α) μελετά, αναπτύσσει, οργανώνει και εφαρμόζει τις προδιαγραφές των συστημάτων πιστοποίησης των εισροών της μη τυπικής εκπαίδευσης,
β) καταρτίζει και τηρεί τα μητρώα των πιστοποιημένων δομών, εκπαιδευτών, στελεχών δια βίου συμβουλευτικής και ελεγκτών - αξιολογητών των δομών αυτών,
γ) ασκεί συνεχή έλεγχο και αξιολογεί τη λειτουργία των πιστοποιημένων δομών της μη τυπικής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένων και των φορέων παροχής συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών και των φορέων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού,
δ) εισηγείται την έκδοση κανονιστικού πλαισίου για τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία πιστοποίησης των δομών, των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των προγραμμάτων της μη τυπικής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένων των φορέων παροχής συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών και των φορέων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού,
ε) υποβάλλει προτάσεις στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και στο Συμβούλιο Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση για τη χάραξη κατευθύνσεων, το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό
μέτρων πολιτικής για τη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη του συστήματος πιστοποίησης των εισροών της μη τυπικής εκπαίδευσης,
στ) συνεργάζεται με διεθνείς ή ευρωπαϊκούς φορείς ή φορείς άλλων χωρών, οι οποίοι έχουν ανάλογο σκοπό, εκπροσωπεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε όργανα διεθνών ή ευρωπαϊκών οργανισμών σε ζητήματα πιστοποίησης εισροών, αναγνώρισης και πιστοποίησης των προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής, παρακολουθεί τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στα ζητήματα αυτά, εκπονεί τις αναγκαίες έρευνες, μελέτες και εμπειρογνωμοσύνες, οργανώνει σχετικές εκδηλώσεις και εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού τη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής, των κανόνων και των προγραμμάτων που αφορούν τα συστήματα πιστοποίησης των εισροών και εκροών της μη τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης μάθησης, καθώς και του επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής,
ζ) εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού την έκδοση κανονιστικού πλαισίου για τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία πιστοποίησης των προσόντων, περιλαμβανομένου συστήματος εξέτασης, αξιολόγησης και επικύρωσης των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων όσων επιθυμούν την αναγνώριση και πιστοποίηση των προσόντων τους, εφαρμόζει το κανονιστικό πλαίσιο, τηρεί μητρώο των πιστοποιηθέντων και ενημερώνει το Ηλεκτρονικό Μητρώο Δια Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης,
η) εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού την έκδοση κανονιστικού πλαισίου για τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία αδειοδότησης φορέων πιστοποίησης των προσόντων, αδειοδοτεί τους φορείς αυτούς, ελέγχει την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου και τηρεί μητρώο των αδειοδοτηθέντων φορέων,
θ) εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την έκδοση κανονιστικού πλαισίου για την απονομή τίτλων της μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως τα διπλώματα αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, τα πιστοποιητικά, οι βεβαιώσεις επάρκειας και άλλοι τίτλοι που βεβαιώνουν επιτυχώς περατωθείσα επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και επιτυχώς περατωθείσα επαγγελματική κατάρτιση που μπορεί να απαιτείται συμπληρωματικά προς τους κύκλους σπουδών του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος,
ι) εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την έκδοση κανονιστικού πλαισίου για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων προσόντων που αποκτώνται στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, πλην της ανώτατης εκπαίδευσης.
κ) εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την έκδοση κανονιστικού πλαισίου για την αναγνώριση των τίτλων που απονέμονται από ελληνικούς φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και την αναγνώριση της ισοτιμίας τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της αλλοδαπής, με εξαίρεση αυτών της ανώτατης εκπαίδευσης,
κα) εκπονεί τα πρότυπα και τα μέσα που αφορούν την αναγνώριση και πιστοποίηση των προσόντων, αναπτύσσει τη σχετική τεχνογνωσία και συνεργάζεται με τους φορείς της δια βίου μάθησης, ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός του και οι στόχοι των περιπτώσεων β΄, γ΄, δ΄, ε΄ και η΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του Ν. 3879/2010 (ΦΕΚ Α’ 163),
κβ) παρέχει πρόσβαση στις πληροφορίες και καθοδήγηση στους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τη συσχέτιση των εθνικών προσόντων, μέσω του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων,
κγ) αναπτύσσει κριτήρια και πρότυπες μεθόδους αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού για εκπαίδευση και κατάρτιση,
κδ) αναπτύσσει την επικοινωνία και συντονίζει τη δράση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, με σκοπό τη βελτίωση των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών, μέσω της συνεχούς ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών.
κε) συνεργάζεται για θέματα της αρμοδιότητάς του με Οργανισμούς, Κέντρα και Ινστιτούτα της ημεδαπής και της αλλοδαπής προς επίτευξη των στόχων του,
κστ) εκπονεί και αναθέτει έρευνες, μελέτες και προγράμματα για την επίτευξη των σκοπών του,
κζ) σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που εντάσσονται στους σκοπούς του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., είτε από τον ίδιο τον Οργανισμό είτε σε συνεργασία με άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διακρατικών προγραμμάτων,
κη) μεριμνά για τη διασφάλιση της ποιότητας της δια βίου μάθησης και της δια βίου ΣΥΕΠ, σε συνεργασία με τους λοιπούς αρμόδιους δημόσιους φορείς.
κθ) διενεργεί ελεγκτικό έργο για λογαριασμό άλλων φορέων του Δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
κι) σχεδιάζει, παράγει και διαχειρίζεται τις απαραίτητες βάσεις δεδομένων και τα κάθε μορφής λογισμικά εργαλεία, που κρίνονται απαραίτητα για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων του και την εκπλήρωση των σκοπών του, είτε από το ίδιο το νομικό πρόσωπο είτε σε συνεργασία με άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διακρατικών προγραμμάτων.
3. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων της παραγράφου 2 μπορεί να εξειδικεύεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
4. Προς τούτο, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δύναται να:
α) απογράφει, προβαίνει στη χαρτογράφηση και κτηματογράφηση και συγκεντρώνει τους τίτλους ιδιοκτησίας των ως άνω κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του με σκοπό τη δημιουργία ενημερωμένου αρχείου,
β) εκμισθώνει τα περιουσιακά στοιχεία του ή παραχωρεί με εύλογο αντάλλαγμα ή δωρεάν τη χρήση αυτών σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλους φορείς του δημόσιου φορέα, μισθώνει ή αποδέχεται την παραχώρηση χρήσης κινητών ή ακινήτων πραγμάτων στο όνομα του για τη θεραπεία των σκοπών του,
γ) αποδέχεται ή αποποιείται δωρεές, κληρονομιές, χορηγίες και άλλες χαριστικές παροχές από οποιαδήποτε πηγή και για λογαριασμό του Δημοσίου.
δ) αναθέτει την εκπόνηση μελετών που αφορούν στην ανοικοδόμηση, επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση καθώς και οποιονδήποτε αναγκαίων εργασιών για την αξιοποίηση των ακινήτων του.
ε) προβαίνει στην προμήθεια του πάσης φύσεως εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση της περιουσίας του.
στ) φροντίζει για την επαγγελματική εκπαίδευση και συνεχή επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων του.
ζ) εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας του.
η) ενεργεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ή τελικός δικαιούχος προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων, εν όλω ή εν μέρει, από εθνικούς πόρους ή την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
θ) συμμετέχει σε συζητήσεις, διαλέξεις, συνέδρια, εκθέσεις, ομάδες εργασίας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό κλπ, που έχουν στόχο την προώθηση θεμάτων που αναφέρονται στους τομείς αρμοδιότητας του.
ι) αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου διαχείρισης ή συμβούλου αξιολόγησης ή συμβούλου μελετών και γενικότερα προγραμμάτων που αφορούν στους τομείς δραστηριότητας του και χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή κοινοτικούς ή άλλους πόρους και εκτελούνται από Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ, Ο.Τ.Α, Α.Ε.Ι και γενικότερα φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα καθώς και φορείς της αλλοδαπής, κατόπιν εντολής του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ή κατόπιν απόφασης του Δ.Σ.
ια) αναλαμβάνει και εκτελεί προγράμματα μελετών εθνικής κλίμακας σχετικών με τις δραστηριότητες του, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς, κοινοτικούς ή άλλους πόρους μετά από απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ιβ) πραγματοποιεί κάθε σχετική δραστηριότητα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, που του αναθέτει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ιγ) ενάγει ή ενάγεται και γενικά διεξάγει στο όνομα του κάθε δίκη και επιχειρεί κάθε μέτρο εκτέλεσης που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία αυτού και των συγχωνευόμενων φορέων.
5. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. λειτουργεί ως φορέας διοίκησης της διά βίου μάθησης σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.3879/2010 (ΦΕΚ 163 Α).


Άρθρο 15

Όργανα Διοίκησης ΕΟΠΠΕΠ


Τα όργανα διοίκησης το Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι:
α) το Διοικητικό Συμβούλιο
β) ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και
γ) ο Διευθύνων Σύμβουλος

Άρθρο 16

Διοικητικό Συμβούλιο ΕΟΠΠΕΠ


1. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποτελείται από:
α) τον Πρόεδρο,
β) το Διευθύνοντα Σύμβουλο,
γ) δύο μέλη, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και διακριθέντα στο δημόσιο βίο,
δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον αναπληρωτή του,
ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τον αναπληρωτή του,
στ) έναν εκπρόσωπο της Γ.Σ.Ε.Ε. με τον αναπληρωτή του,
ζ) έναν κοινό εκπρόσωπο των φορέων των εργοδοτών (Σ.Ε.Β., Ε.Σ.Ε.Ε., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) με τον αναπληρωτή του,
η) έναν εκπρόσωπο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τον αναπληρωτή του.
2. Σε περίπτωση που οι φορείς των περ. στ’ και ζ’ και η΄ της προηγούμενης παραγράφου δεν προτείνουν εκπροσώπους τους μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την παραλαβή από αυτούς του σχετικού αιτήματος, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίζει αντίστοιχα ως εκπροσώπους και αναπληρωτές τους κάποια από τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους.


3. Το Δ.Σ. του Οργανισμού, ο Πρόεδρός του και ο Διευθύνων Σύμβουλος διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Πολιτισμού και Αθλητισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης.

5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών καθορίζεται η αμοιβή για την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου.

6. Τα μέλη του Δ.Σ., των οποίων λήγει η θητεία, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την αντικατάστασή τους και δικαιούνται μέχρι τότε να λαμβάνουν τις αποδοχές ή τις αποζημιώσεις, που προβλέπονται για την άσκηση των καθηκόντων τους. Στην περίπτωση αυτή η αντικατάστασή τους πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και όχι πέραν των δυο μηνών από τη λήξη της θητείας του Δ.Σ.

7. Σε περίπτωση αποχώρησης μέλους του Δ.Σ. για οποιονδήποτε λόγο και ιδίως λόγω παραίτησης, απώλειας της ιδιότητας, με την οποία διορίζεται κλπ., αυτό αντικαθίσταται για το υπόλοιπο της θητείας του Δ.Σ. με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για τους εκπροσώπους των φορέων τηρούνται οι διαδικασίες των παραγράφων 1 και 2.


8. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., τα μέλη, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου λαμβάνουν αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επίσης λαμβάνουν οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση, όπως καθορίζονται στις διατάξεις του ν. 2685/1999 (Α’ 35) και του ν. 3833/2010 (Α’ 40), εφ’ όσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο.

9. Εισηγητής για όλα τα θέματα, που συζητούνται στο Δ.Σ., είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, εκτός των θεμάτων που επιθυμεί να εισηγηθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος.

10. Χρέη Γραμματέα του Δ.Σ. εκτελεί υπάλληλος του Οργανισμού, ο οποίος ορίζεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. με τον αναπληρωτή του.

11. Το Δ.Σ. συγκαλείται με έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου τακτικά μία (1) φορά το μήνα και εκτάκτως, όταν κρίνεται απαραίτητο από τον Πρόεδρο ή όταν ζητηθεί εγγράφως από τουλάχιστον πέντε μέλη του.

12. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον πέντε (5) μέλη του. Οι αποφάσεις του λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

13. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μπορεί να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου άλλα πρόσωπα, αρμόδια για το χειρισμό συζητούμενων θεμάτων, μετά από πρόσκληση του Προέδρου. Τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται να αποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος, για το οποίο έχουν προσκληθεί, και οπωσδήποτε πριν από την έναρξη της διαδικασίας για τη λήψη απόφασης.

14. Τα πρακτικά του Δ.Σ. υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα, αφού προηγουμένως επικυρωθούν από το Δ.Σ.

15. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της στρατηγικής του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για την επίτευξη της αποστολής του, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, του Κανονισμού Λειτουργίας που προβλέπεται στο άρθρο 13 και της πολιτικής που χαράσσεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

16. Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο:
α) καταρτίζει το στρατηγικό σχέδιο και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. κατά τομέα ενασχόλησης, ελέγχει την πορεία τους και υποβάλλει σχετική έκθεση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,
β) αποφασίζει για την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους φορείς,
γ) αποφασίζει την ανάθεση μελετών και ερευνών σε συνεργαζόμενους φορείς ή ομάδες εργασίας,
δ) εισηγείται θέματα σχετικά με τη λειτουργία του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,
ε) αποφασίζει για τον ετήσιο προϋπολογισμό και απολογισμό,
στ) εγκρίνει και υποβάλλει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, εντός τριών μηνών από το τέλος κάθε οικονομικού έτους, τον οικονομικό απολογισμό και έκθεση πεπραγμένων και μεριμνά και αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σε θέματα άσκησης του κρατικού ελέγχου και της οικονομικής εποπτείας επ’ αυτού,
ζ) αποφασίζει για τις προμήθειες, τις συμβάσεις, τις δαπάνες και τη διάθεση των πόρων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και
η) καθοδηγεί και ελέγχει το έργο του Διευθύνοντος Συμβούλου και όλων των προϊσταμένων των διοικητικών υπηρεσιών.

17. Το Δ.Σ. είναι αρμόδιο για κάθε θέμα, το οποίο αφορά στη λειτουργία του Οργανισμού, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε άλλη διάταξη του νόμου αυτού.

18. Με απόφαση του Δ.Σ., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθορίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη λειτουργία του.

19. Το Δ.Σ. μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, όταν πρόκειται για τη λήψη απόφασης για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. σε αυτούς.

Άρθρο 17

Πρόεδρος


1. Η θητεία του Προέδρου του Δ.Σ είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης.
2. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. πρέπει να είναι επιστήμονας με επαρκή γνώση και εμπειρία σε θέματα διοίκησης, καθώς και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.
3. Στον Πρόεδρο του Δ.Σ. καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του, που καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2685/1999 (Α’ 35) και του ν. 3833/2010 (Α’ 40).
4. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. για το χρόνο της θητείας του ασφαλίζεται στον ασφαλιστικό φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του Οργανισμού, εφόσον για το ίδιο χρονικό διάστημα δεν καλύπτεται από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.
5. Τη θέση του Προέδρου μπορεί να κατέχει και δημόσιος υπάλληλος, δημόσιος λειτουργός ή υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η υπηρεσία στη θέση αυτή για τη οργανική ή κύρια θέση του θεωρείται συνεχής για κάθε συνέπεια.
6. Ο Πρόεδρος μπορεί με πράξη του να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού.
7. Οι αρμοδιότητες του Προέδρου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζεται από τον Κανονισμό που εκδίδεται κατά το άρθρο 25 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 18

Διευθύνων Σύμβουλος


1. Η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η θητεία του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης.
2. Ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να είναι επιστήμονας με επαρκή γνώση και εμπειρία σε θέματα διοίκησης, ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και εμπειρία σε θέματα συναφή με την αποστολή και τους σκοπούς του Οργανισμού.
3. Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του Οργανισμού.
4. Ο Διευθύνων Σύμβουλος μπορεί με πράξη του να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στους Διευθυντές του Οργανισμού.
5. Στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του, που καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2685/1999 (Α’ 35) και του ν. 3833/2010 (Α’ 40).
6. Ο Διευθύνων Σύμβουλος για το χρόνο της θητείας του ασφαλίζεται στον ασφαλιστικό φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του Οργανισμού, εφόσον για το ίδιο χρονικό διάστημα δεν καλύπτεται από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.
7. Τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου μπορεί να κατέχει και δημόσιος υπάλληλος, δημόσιος λειτουργός ή υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η υπηρεσία στη θέση αυτή για τη οργανική ή κύρια θέση του θεωρείται συνεχής για κάθε συνέπεια.

Άρθρο 19

Έλεγχος – Πιστοποίηση Αξιολόγηση – Έγκριση – Εποπτεία Φορέων και Προσώπων

1. Όλες οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης προσόντων του άρθρου 14 του παρόντος νόμου διενεργούνται από τον Οργανισμό υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις, που καθορίζονται κάθε φορά με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ή του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται κάθε φορά η διαδικασία και κάθε άλλο, σχετικό προς τα ανωτέρω, ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέμα που αφορά στην αρμοδιότητα αυτή του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

2. Ο Οργανισμός μπορεί να αναθέτει την εκτέλεση αξιολογήσεων, ελέγχων, επιθεωρήσεων και επιτηρήσεων σε φυσικά πρόσωπα κατάλληλης ειδικότητας, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων της περίπτωσης ζ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 21. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού καθορίζεται η αποζημίωσή τους, ενώ για τις δαπάνες μετακίνησής τους εφαρμόζονται, αναλόγως, όσα ισχύουν για το προσωπικό του Οργανισμού.
3. Αρμοδιότητες ελέγχου και πιστοποίησης προσόντων, οι οποίες προβλέπονται στον παρόντα νόμο, μπορεί να ανατίθενται σε αδειοδοτημένους φορείς, στους οποίους χορηγείται άδεια από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και οι οποίοι μετά την αδειοδότησή τους τίθενται στην εποπτεία του Οργανισμού. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και την εποπτεία των πάσης φύσεως φορέων καθορίζονται κάθε φορά με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και
δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται κάθε φορά η διαδικασία και κάθε άλλο, σχετικό προς τα ανωτέρω, ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέμα που αφορά στην αρμοδιότητα αυτή του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

4. Με αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. γίνεται η αναγνώριση των τίτλων που απονέμονται από ελληνικούς φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και η αναγνώριση της ισοτιμίας τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της αλλοδαπής, με εξαίρεση αυτών της ανώτατης εκπαίδευσης. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται οι όροι, η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλο, σχετικό προς τα ανωτέρω, ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέμα που αφορά στην αρμοδιότητα αυτή του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

Άρθρο 20

Ανταποδοτικά Τέλη και Τέλη Εποπτείας


1. Για την αξιολόγηση και ένταξη στα μητρώα του άρθρου 21 του παρόντος νόμου, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών κέντρων και γραφείων συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, για την αδειοδότηση και πιστοποίηση των φορέων παροχής διά βίου μάθησης, για την αδειοδότηση των φορέων πιστοποίησης προσόντων, για την πιστοποίηση προσόντων φυσικών προσώπων καθώς και για τις ισοτιμίες τίτλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, καταβάλλονται στον Οργανισμό ανταποδοτικά τέλη. Το είδος και το ύψος των τελών, ο τρόπος αντιστοίχισης τους με το κόστος ειδικά παρεχόμενων υπηρεσιών του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, καθώς και η διαδικασία είσπραξής τους καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Οργανισμού.
2. Σκοπός των ανταποδοτικών τελών είναι η κάλυψη των δαπανών ελέγχου, αξιολόγησης, πιστοποίησης, τήρησης ειδικών μητρώων, προβολής και προώθησης της αξιοποίησης των προσόντων που πιστοποιούνται σε εφαρμογή των αρμοδιοτήτων του οργανισμού καθώς και των δράσεων ενημέρωσης των πολιτών για τις υπηρεσίες αυτές.
3. Τέλη εποπτείας επιβάλλονται στους φορείς, οι οποίοι τίθενται υπό την εποπτεία του Οργανισμού σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 19. Τα τέλη αυτά καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Οργανισμού.
4. Τα ανταποδοτικά τέλη και τέλη εποπτείας καταβάλλονται σε λογαριασμούς του Οργανισμού και χρησιμοποιούνται για τη συνολική κάλυψη των δαπανών που περιγράφονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 21

Μητρώα


1. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών της διασφάλισης της ποιότητας στη Διά Βίου Μάθηση και την παροχή πληροφόρησης σε κάθε ενδιαφερόμενο ανατίθεται στον Οργανισμό η τήρηση των παρακάτω μητρώων:
α) Μητρώο Αδειοδοτημένων – Πιστοποιημένων Φορέων Παροχής Διά Βίου Μάθησης,
β) Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων,
γ) Μητρώο Στελεχών Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών,
δ) Μητρώο Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού,
ε) Μητρώο Ιδιωτικών Κέντρων και Γραφείων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού,
στ) Μητρώο Αδειοδοτημένων Φορέων Πιστοποίησης Προσόντων, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Οργανισμού,
ζ) Μητρώο Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων,
η) Μητρώο πιστοποιηθέντων προσώπων.
2. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κατάρτισης και τήρησης των μητρώων καθώς και η δυνατότητα τήρησης επιπλέον μητρώων, εφαρμοζομένων ανάλογα των διατάξεων του ν. 2472/1997 (Α’ 50). Με όμοιες αποφάσεις καθορίζονται οι διαδικασίες για την αξιολόγηση, την έγκριση, την πιστοποίηση, την εκπαίδευση και τη διαρκή κατάρτιση και ενημέρωση των Αξιολογητών, των Ελεγκτών, των Επιθεωρητών και των Επιτηρητών. Οι προβλεπόμενες στην παράγραφο αυτή αποφάσεις του Δ.Σ. δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Για το μητρώο των Εκπαιδευτών Ενηλίκων της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 19 του ν.3879/2010 (ΦΕΚ Α’ 163).

Άρθρο 22

Κυρώσεις


1. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών της άσκησης των αρμοδιοτήτων ελέγχου, πιστοποίησης και εποπτείας ανατίθενται στον Οργανισμό οι παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Η συγκρότηση και λειτουργία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών παρατυπιών και παραβάσεων,
β) Η επιβολή διοικητικών κυρώσεων, όταν διαπιστώνονται παρατυπίες ή παραβάσεις κατά την άσκηση των ελεγκτικών και πιστοποιητικών διαδικασιών ή κατά τη διενέργεια εποπτείας των φορέων.

2. Οι πρωτοβάθμιες επιτροπές παρατυπιών και παραβάσεων αποτελούνται από δύο υπαλλήλους του Οργανισμού, οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία ελέγχου των κρινόμενων υποθέσεων, και έναν υπάλληλο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι δευτεροβάθμιες επιτροπές αποτελούνται από δυο υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και έναν υπάλληλο του Οργανισμού, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στη σύνθεση πρωτοβάθμιας επιτροπής. Η θητεία των επιτροπών είναι ετήσια. Τα μέλη των επιτροπών ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

3. Οι διοικητικές κυρώσεις και η διαδικασία επιβολής τους καθορίζονται ανά αντικείμενο ελέγχου, πιστοποίησης και εποπτείας με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Άρθρο 23

Πόροι και Περιουσία του ΕΟΠΠΕΠ


1. Πόροι του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. κατόπιν της συγχώνευσης είναι οι πόροι, που κατά τις διατάξεις του νόμου ορίζονται για τους συγχωνευόμενους φορείς καθώς και για τον φορέα που απορροφά, οι οποίοι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, είναι:
α) Επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
β) Πάσης φύσεως επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς και από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
γ) Έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του, τόκοι από τη χρηματοοικονομική εκμετάλλευση των διαθεσίμων του και κάθε άλλη πρόσοδος από την εκμετάλλευση του ενεργητικού του.
δ) Έσοδα από την εκτέλεση έργων και υπηρεσιών που είτε ανατίθενται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. από τον Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης ή τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς είτε εκτελούνται για λογαριασμό τρίτων, όπως ιδίως δημοσίων υπηρεσιών, εθνικών και διεθνών οργανισμών, νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και ιδιωτών, τα οποία εκτελούνται ύστερα από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
ε) Δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες και άλλες παροχές τρίτων και επιχορηγήσεις από τρίτες πηγές.
στ) Τακτική επιχορήγηση και πόροι από το Λογαριασμό για την Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση (Λ.Α.Ε.Κ.) κατά την παράγραφο 5 του άρθρου 21 του ν. 2639/1998 (ΦΕΚ Α 205).
ζ) Έσοδα από την καταβολή ανταποδοτικών τελών και τελών εποπτείας που καταβάλλονται για την πιστοποίηση προσόντων, την πιστοποίηση των Εκπαιδευτικών Ενηλίκων και των στελεχών Σ.Υ.Υ., την ισοτίμηση τίτλων, την αδειοδότηση και την εποπτεία φορέων πιστοποίησης προσόντων και φορέων πιστοποίησης δομών, την πιστοποίηση και αδειοδότηση φορέων παροχής υπηρεσιών δια βίου μάθησης, την πιστοποίηση των Ιδιωτικών Γραφείων ή Κέντρων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού καθώς και των Στελεχών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού .

2. Ως περιουσία, τη διαχείριση της οποίας αναλαμβάνει ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. από 20.11.2011, νοείται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του πριν την μετονομασία του, καθώς και των συγχωνευθέντων φορέων Ε.ΚΕ.ΠΙΣ και Ε.Κ.Ε.Π., ιδίως δε τα ακόλουθα:
α) Τα κάθε είδους κινητά και ακίνητα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού, τα οποία ανήκουν στους συγχωνευόμενους φορείς ή τελούν υπό τη διοίκηση και διαχείριση τους ή έχουν μισθωθεί από αυτούς ή βρίσκονται στην εκμετάλλευση τους για οποιαδήποτε αιτία και με οποιαδήποτε νομική μορφή.
β) Οι κάθε είδους πόροι και κινητές αξίες των συγχωνευόμενων οργανισμών, όπως χρήματα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές και εν γένει χρεόγραφα σε κάθε είδους νόμισμα.
γ) Τα δικαιώματα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας των συγχωνευόμενων φορέων, όπως ευρεσιτεχνίες, υποδείγματα, σήματα και τα δικαιώματα σε νέες τεχνογνωσίες καθώς και οι επωνυμίες, διακριτικοί τίτλοι και γνωρίσματα που χρησιμοποιούν.
δ) Τα περιουσιακά στοιχεία, όπως κινητά, ακίνητα, πόροι, κινητές αξίες και δικαιώματα που ανήκουν ή περιέρχονται σε άλλα νομικά πρόσωπα, εφόσον και κατά το μέρος που συνεχίζουν να εξυπηρετούν, άμεσα ή έμμεσα, τους σκοπούς των συγχωνευόμενων φορέων. Εκκρεμείς πράξεις παραχώρησης φορέων υλοποιούνται από το απορροφών νομικό πρόσωπο.

3. Με την ΚΥΑ 119959/Η/20-10-2011 η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των νομικών προσώπων που απορροφώνται έχει περιέλθει αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα, στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ως καθολικό διάδοχο, ο οποίος από 20-11-2011 και εφεξής έχει την αποκλειστική χρήση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων αυτών καθώς και την ευθύνη για τη διαφύλαξη και τη διαχείριση του αρχείου των νομικών προσώπων, που απορροφώνται.



Άρθρο 24

Οικονομική Διαχείριση ΕΟΠΠΕΠ


1. Η οικονομική διαχείριση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. γίνεται με προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων, ο οποίος συνοδευόμενος από αιτιολογική έκθεση και ετήσιο πρόγραμμα δράσης, που συντάσσει το Διοικητικό Συμβούλιο υποβάλλεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για έγκριση μέσα στις νόμιμες προθεσμίες για τους εποπτευόμενους από το Δημόσιο φορείς.

2. Η διαχειριστική χρήση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. συμπίπτει με το ημερολογιακό έτος. Κατ` εξαίρεση, η πρώτη διαχειριστική χρήση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., αρχίζει από την ημερομηνία συγχώνευσης και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

3. Ο τακτικός διαχειριστικός έλεγχος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. γίνεται από ορκωτούς ελεγκτές, που ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην αρχή κάθε έτους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και η αμοιβή των ελεγκτών.

4. Έως το τέλος Ιουνίου του επόμενου της οικονομικής χρήσης ημερολογιακού έτους το Διοικητικό Συμβούλιο υποβάλει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για έγκριση τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως μαζί με την Έκθεση των ορκωτών ελεγκτών και Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για την τήρηση των νόμιμων διατάξεων και των διατάξεων του Οργανισμού. Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε έκτακτο έλεγχο οικονομικής διαχείρισης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Οι δαπάνες του ελέγχου βαρύνουν τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

5. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εντάσσεται στο ίδιο καθεστώς βιβλίων και στοιχείων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που τηρούσε ο απορροφών οργανισμός.

6. Καμία δαπάνη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρχει επαρκής πίστωση στον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Κάθε υποχρέωση, που αναλαμβάνεται χωρίς να υπάρχει επαρκής πίστωση είναι αυτοδικαίως και απολύτως άκυρη.

Άρθρο 25

Κανονισμός Λειτουργίας ΕΟΠΠΕΠ


1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατόπιν πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., που δίδεται εντός 30 ημερών από την έναρξη λειτουργίας του παρόντος, καταρτίζεται ο Κανονισμός Λειτουργίας του.

2. Με τον κανονισμό αυτό ρυθμίζονται ιδίως τα εξής:
α) οι κανόνες λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου,
β) η κατανομή των αρμοδιοτήτων στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στις υπηρεσίες του Οργανισμού,
γ) τα προσόντα, οι όροι πρόσληψης και εργασίας, η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη καθώς και τα υπηρεσιακά θέματα του κάθε φύσης προσωπικού,
δ) το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων,
ε) Το πειθαρχικό δίκαιο του προσωπικού,
στ) κάθε άλλο τεχνικό, ειδικό ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέμα, που αφορά σε θέματα κατάστασης προσωπικού και στη διαδικασία και τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού.

Άρθρο 26

Κανονισμοί Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών του ΕΟΠΠΕΠ


1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. που δίδεται εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται ο Κανονισμός Οικονομικής Διαχείρισης, καθώς και ο Κανονισμός Προμηθειών και Υπηρεσιών του με τον οποίο ρυθμίζονται ιδίως οι όροι και οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών, υπηρεσιών και εκτέλεσης έργων και εργασιών, προμηθειών κινητών πραγμάτων, εξοπλισμού και συναφών εργασιών, αγοράς ακινήτων, παραχωρήσεων χρήσης, μισθώσεων, εκμισθώσεων και γενικά μεταβίβασης ή απόκτησης κάθε άλλου ενοχικού ή εμπράγματου δικαιώματος, πλην των πωλήσεων και ανταλλαγών ακινήτων πραγμάτων.

Άρθρο 27

Προσωπικό ΕΟΠΠΕΠ


1. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. απασχολείται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και διέπεται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Για την πρόσληψή του προσωπικού έχουν εφαρμογή οι κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις.

2. Για την κάλυψη των οργανικών θέσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. επιτρέπεται η μεταφορά υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των δημοσίων υπηρεσιών και των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων και του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Με ανάλογους όρους και διαδικασία μετατάσσονται υπάλληλοι άλλων δημόσιων υπηρεσιών ή νομικών προσώπων του δημόσιου
τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.


3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού και ύστερα από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και των αρμοδίων οργάνων του φορέα προέλευσης, επιτρέπεται να αποσπώνται σ’ αυτόν εκπαιδευτικοί καθώς και μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ή λοιπών φορέων και υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η απόσπαση προκαλείται ύστερα από σχετική αίτηση του υπαλλήλου. Η διάρκεια της απόσπασης μπορεί να ορίζεται μέχρι τρία (3) έτη και μπορεί να παρατείνεται, μετά από αίτηση του υπαλλήλου, για δύο ακόμη τριετίες. Η απόσπαση διακόπτεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αν εξέλιπαν οι λόγοι που επέβαλαν την απόσπαση είτε μετά από αίτηση του υπαλλήλου. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας του υπαλλήλου στην οργανική του θέση για κάθε συνέπεια. Οι αποσπώμενοι στο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. λαμβάνουν από αυτόν το σύνολο των αποδοχών τους με τα πάσης φύσεως επιδόματα, γενικά ή ειδικά, που έχουν στην οργανική θέση τους με τις προϋποθέσεις καταβολής τους.

4. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνιστώνται συλλογικά όργανα στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με συμμετοχή μελών του διοικητικού συμβουλίου, στελεχών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή και στελεχών, επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, της ημεδαπής ή αλλοδαπής, εκπροσώπων Υπουργείων, επαγγελματικών φορέων, κοινωνικών εταίρων για τη ρύθμιση θεμάτων, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του και τον καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων, την αναγνώριση ισότιμων τίτλων Ε.Ε.Κ και την πιστοποίηση προσόντων. Με όμοια απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών καθορίζεται η συγκρότηση, ο τρόπος λειτουργίας των συλλογικών αυτών οργάνων, το ύψος και η διαδικασία αποζημίωσης των μελών τους καθώς και κάθε άλλο σχετικό με τα ανωτέρω ειδικότερο τεχνικό ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέμα.

5. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. είναι δυνατή, για την υποβοήθηση στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του, η σύσταση και συγκρότηση τακτικών ή κατά περίπτωση επιτροπών ή ομάδων εργασίας στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν μέλη του Δ.Σ., προϊστάμενοι και υπάλληλοι των υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και εκπροσώπων Υπουργείων, επαγγελματικών φορέων και κοινωνικών εταίρων. Στις επιτροπές ή ομάδες αυτές είναι δυνατόν να
συμμετέχουν εμπειρογνώμονες του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.


Άρθρο 28

Οργανισμός


1. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. έχει την ακόλουθη διάρθρωση:

α) Διεύθυνση Αδειοδότησης Παρόχων Διά Βίου Μάθησης
β) Διεύθυνση Πιστοποίησης Προσόντων
γ) Διεύθυνση Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού
δ) Διεύθυνση Επικοινωνίας και Ανάπτυξης
ε) Διεύθυνση Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών
στ) Νομική Υπηρεσία (σε επίπεδο διεύθυνσης με παράλληλη υπαγωγή στο Δ.Σ. και το Διευθύνοντα Σύμβουλο)
ζ) Υπεύθυνος Εσωτερικού Ελέγχου
η) Γραφείο Προέδρου (σε επίπεδο τμήματος)
θ) Γραφείο Διευθύνοντος Συμβούλου (σε επίπεδο τμήματος)

2. Η Διεύθυνση Αδειοδότησης Παρόχων Διά Βίου μάθησης αποτελείται από τα εξής τμήματα:

α) Τμήμα Αδειοδότησης Δομών
β) Τμήμα Εκπαιδευτικού Πλαισίου

3.Η Διεύθυνση Πιστοποίησης Προσόντων αποτελείται από τα εξής τμήματα:

α) Τμήμα Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
β) Τμήμα Πιστοποίησης Προσόντων
γ) Τμήμα Αδειοδότησης Φορέων Πιστοποίησης Προσόντων

4. Η Διεύθυνση Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού αποτελείται από τα εξής τμήματα:

α) Τμήμα Επιστημονικής Στήριξης Στελεχών και Φορέων ΣΥΕΠ.
β) Τμήμα Ανάπτυξης Υπηρεσιών και Εργαλείων ΣΥΕΠ.

5. Η Διεύθυνση Επικοινωνίας και Ανάπτυξης αποτελείται από τα εξής τμήματα:

α) Τμήμα Ανάπτυξης και Προβολής Επικοινωνίας
β) Τμήμα Διαχείρισης Γνώσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
γ) Τμήμα Εθνικού Συστήματος Ποιότητας

6. Η Διεύθυνση Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών αποτελείται από τα εξής τμήματα:

α) Τμήμα Διοικητικού
β) Τμήμα Οικονομικού
γ) Τμήμα Προμηθειών

Άρθρο 29

Οργανικές θέσεις Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.


1. Συνιστώνται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ογδόντα (80) θέσεις τακτικού προσωπικού, μία (01) θέση Νομικού Συμβούλου, πέντε (05) θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή και δύο θέσεις Ειδικών συμβούλων Διοίκησης και μια θέση Ειδικού συνεργάτη Διοίκησης του ν. 3404/2005 (ΦΕΚ 260/17-10-2005) .

2. Οι ογδόντα (80) θέσεις τακτικού προσωπικού καλύπτονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και κατανέμονται κατά κλάδο και ειδικότητα ως ακολούθως:

α. Προσωπικό Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), 49 θέσεις.
Οι θέσεις αυτές κατανέμονται κατά ειδικότητα ως ακολούθως:
Π.Ε. Διοικητικού: 36 θέσεις
Π.Ε. Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού: 5 θέσεις
Π.Ε. Διοικητικού-Οικονομικού: 4 θέσεις
Π.Ε. Κοινωνιολόγων: 1 θέση
Π.Ε. Μηχανικών: 1 θέση
Π.Ε. Οικονομολόγων: 1 θέση
Π.Ε. Ψυχολόγων: 1 Θέση

β. Προσωπικό Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), 8 θέσεις.
Οι θέσεις αυτές κατανέμονται κατά ειδικότητα ως ακολούθως:
Τ.Ε. Διοικητικού: 6 θέσεις
Τ.Ε. Διοικητικού-Λογιστικού: 1 θέση
Τ.Ε. Λογιστών: 1 θέση

γ. Προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.), 22 θέσεις.
Οι θέσεις αυτές κατανέμονται κατά ειδικότητα ως ακολούθως:
Δ.Ε. Διοικητικού: 16 θέσεις
Δ.Ε. Διοικητικού-Λογιστικού: 1 θέσεις
Δ.Ε. Οδηγών: 3 θέσεις
Δ.Ε. Κλητήρων: 2 θέσεις

δ. Προσωπικό Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.), 1 θέση.
Οι θέσεις αυτές κατανέμονται κατά ειδικότητα ως ακολούθως:
Υ.Ε. Κλητήρων: 1 θέση

3. Η κατάταξη του αριθμού των θέσεων κατά κατηγορία, κλάδο και Διεύθυνση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. ύστερα από Εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

4. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται κατόπιν πρότασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών μετά από σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., τροποποιείται ο παρόν οργανισμός και η διάρθρωση της υπηρεσίας, αυξάνονται ή καταργούνται οι Διευθύνσεις, τα Τμήματα και τα Γραφεία, ιδρύονται νέες οργανικές μονάδες (αυτοτελείς ή μη), μεταβάλλεται (αυξάνεται ή μειώνεται) ο αριθμός του απαιτούμενου προσωπικού και οι αναγκαίες ειδικότητες ανά οργανική μονάδα και γενικώς ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες της και τις αρμοδιότητες που ανατίθενται κάθε φορά στο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.








Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλου των κατοικούντων ἐν ταύτη· ...»

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΔΕΚΑΘΛΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ