Ερώτηση στη Βουλή με θέμα:
"Τ.Α.Δ – Ε.Τ.Α.Δ. και Αυτόνομα Αθλητικά Σχολεία"

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
Αθήνα, 24/02/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ (αρ. 15018/24-2-09)

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού.


Θέμα: «Τ.Α.Δ – Ε.Τ.Α.Δ. και Αυτόνομα Αθλητικά Σχολεία»


Τα τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης (Τ.Α.Δ. και Ε.Τ.Α.Δ.) ιδρύθηκαν με την απόφαση Γ4/902/29-9-88 του ΥΠ.Ε.Π.Θ. που κυρώθηκε με Νόμο [ Ν. 1894/1990, αρ. 7] (ΦΕΚ 110/27.8.1990). Δεν είναι αυτόνομα σχολεία, λειτουργούν μέσα σε Γυμνάσια ή Λύκεια και έχουν ως στόχο την παροχή εκπαίδευσης σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του ΥΠ.Ε.Π.Θ., επιτρέποντας και διευκολύνοντας παράλληλα την ενασχόλησή των μαθητών με τον αγωνιστικό αθλητισμό στο πλαίσιο του σχολείου.

Πρόκειται για ένα θετικό θεσμό που, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται καθώς δεν υπάρχει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός για τη λειτουργία και εξέλιξή του. Μάλιστα, τα κονδύλια που διατίθενται για τα Τ.Α.Δ.-Ε.Τ.Α.Δ. ως επί το πλείστον ξοδεύονται για τις μετακινήσεις των μαθητών, για αποζημιώσεις στελεχών/μελών των επιτροπών και για λειτουργικές δαπάνες. Ελάχιστα αφορούν στην προπονητική διαδικασία και στη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών. Η Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει λόγο για αυτόνομα αθλητικά σχολεία, όπως άλλωστε ζητούν και άλλοι εκπαιδευτικοί και αθλητικοί φορείς (πχ ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Σύνδεσμοι Προπονητών κλπ). Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με βάση τα προαναφερόμενα,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  • Έχουν ερευνηθεί, στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης της λειτουργίας των Τ.Α.Δ.-Ε.Τ.Α.Δ., τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας τους;
  • Προτίθενται να θεσμοθετήσουν την ίδρυση και λειτουργία αμιγώς Αθλητικών Σχολείων, θεσμός που ήδη υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός


Απάντηση
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 15018/24-2-09, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής κ. Γρηγόρης Ψαριανός, σχετικά με τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) και Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΕΤΑΔ), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ (Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής) μετά από εισήγηση των αρμόδιων φορέων συγκεντρώνει και καταγράφει τα προβλήματα του Σχολικού Αθλητισμού, καθώς και των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ, ώστε να μπορέσει να τα αξιολογήσει και να προτείνει τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές δομές προς όφελος του Σχολικού Αθλητισμού».

Ο Υφυπουργός

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ

( Ιστοσελίδα: http://www.alykourentzos.gr/ )

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΔΕΚΑΘΛΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ