Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής:
Για μια νέα πολιτική απόφαση στη Φυσική Αγωγή



 

Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής

 

Αθήνα 25-8-2013

 

Προς:

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων



Κοιν:

  • Πρωθυπουργό Ελλάδας
  • Υφυπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Πρόεδρο Δ.Σ. Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
  • Πρόεδρο Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
  • Προέδρους Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
  • Πρόεδρο Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Πολιτικά Κόμματα Ελληνικού Κοινοβουλίου
  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης


Για μια νέα πολιτική απόφαση στη Φυσική Αγωγή


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
κατά  την τοποθέτησή σας στη Βουλή των Ελλήνων στις 17 Ιουλίου 2013, αναφέρατε ότι «τις πολιτικές μας αποφάσεις τις υπαγορεύει το καθήκον για παροχή δημόσιας δωρεάν εθνικής παιδείας και ίσων ευκαιριών στη νέα γενιά των Ελλήνων…από τις  προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έχουμε δεσμευτεί για τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, την απλούστευση των λειτουργιών του, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του με τον προσφορότερο τρόπο για ποιότητα στην εκπαίδευση αλλά και το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα…καλύπτουμε τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών…».
Και αυτές οι ευπρόσδεκτες δηλώσεις συνοδεύονται με δραματική μείωση των ωρών των παραπάνω ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 
Η κ. Α. Φραγκουδάκη τονίζει πως «η εκπαίδευση, η μόρφωση και η εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, αποτελεί σημαντικό στοιχείο του αναπαραγόμενου κεφαλαίου μιας χώρας, αποτελεί «επένδυση», αποτελεί μέρος του εθνικού πλούτου.»
Η Φυσική Αγωγή είναι το μόνο σχολικό μάθημα που στόχο έχει να προετοιμάσει τα παιδιά για έναν υγιή τρόπο ζωής και επικεντρώνεται στη συνολική τους σωματική και διανοητική ανάπτυξη, καλλιεργώντας επίσης κεφαλαιώδεις κοινωνικές αξίες όπως η δικαιοσύνη, η αυτοπειθαρχία, η αλληλεγγύη, το πνεύμα ομαδικότητας, η ανεκτικότητα και το ευ αγωνίζεσθαι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτιμώντας τη συμβολή της άσκησης στην απόκτηση και διατήρηση της υγείας, καλεί τα κράτη μέλη να καταστήσουν τη Φυσική Αγωγή υποχρεωτική στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να αποδεχθούν την αρχή σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εξασφαλίζονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα τουλάχιστον τρεις ώρες Φυσικής Αγωγής την εβδομάδα, με την προοπτική για επέκταση του ελαχίστου αυτού ορίου όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ας θυμηθούμε το απόφθεγμα «Orandum est ut sit mens sana in corpore sano» (πρέπει να προσευχόμαστε ώστε οι θεοί να δίνουν πνευματική και σωματική υγεία) με το οποίο μας προίκισε ο Decimus Iunius Iuvenalis (Δέκιμος Ιούνιος Γουβενάλης, Ρωμαίος ποιητής του 1ου-2ου αι. μ.Χ. στον οποίο οφείλουμε και τη ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής εκφράζει ρητά την πλήρη αντίθεσή της για τη μείωση των ωρών Φυσικής Αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και καλεί την Πολιτική Ηγεσία να αποδεχθεί με κοινωνική συνείδηση κι ευαισθησία την αρχή σύμφωνα με την οποία στο ωρολόγιο πρόγραμμα θα εξασφαλίζονται τουλάχιστον τρεις ώρες Φυσικής Αγωγής την εβδομάδα, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ευελπιστούμε σε επανεξέταση του θέματος και σε μια νέα πολιτική απόφαση μη ανακόλουθη με τη δημόσια τοποθέτησή σας σταθμίζοντας την καθοριστική συμβολή της Φυσικής Αγωγής στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των μαθητών μας και θεωρώντας αυτούς ως άρτιες και ολοκληρωμένες  προσωπικότητες κι όχι ως αριθμούς!



Μετά τιμής
                                                    

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος


Νικόλαος Τριπόδης
      Ο Γενικός Γραμματέας


Ιωάννης Γρυπάρης




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλου των κατοικούντων ἐν ταύτη· ...»

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής