2ο Επιστημονικό Συνέδριο " Άσκηση & Υγεία " Παρασκευή 19 - Κυριακή 21 Απριλίου 2013
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δάφνη




Ιστότοπος Συνεδρίου: http://www.tefaacongress.gr





http://www.tefaacongress.gr/images/tefaa_logo_2013.gif


 Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα "Άσκηση και Υγεία".
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Το φετινό Επιστημονικό μας Συνέδριο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Τμήματος και θα διαρκέσει τρεις ημέρες, από την Παρασκευή 19 μέχρι την Κυριακή 21 Απριλίου 2013.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν ως προσκεκλημένοι ομιλητές εξέχουσες επιστημονικές προσωπικότητες από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.  Θα γίνει παρουσίαση επιστημονικών εργασιών υπό τη μορφή προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων οι οποίες αντικατοπτρίζουν την ποιότητα του ερευνητικού έργου που παράγεται από το διδακτικό προσωπικό και τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές  του Τμήματός μας.

Είναι γεγονός ότι στο λυκαυγές του 21ου αιώνα αντιμετωπίζουμε μια νέα επιδημία, την επιδημία της υποκινητικότητας. Η σύγχρονη καθημερινότητα σε συνδυασμό με την επέλαση της τεχνολογίας έχει επιβάλλει στον σύγχρονο άνθρωπο ένα καθιστικό τρόπο ζωής που τον έχει αποκόψει σημαντικά από τη βιολογική του κληρονομιά με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της βιολογικής φθοράς του οργανισμού, τον κλονισμό της υγείας και τη διαταραχή της ψυχοσωματικής του ισορροπίας. Πλήθος πειραματικών και επιδημιολογικών ερευνών έχουν δείξει ότι υπάρχει μια άρρηκτη και αιτιώδης σχέση μεταξύ σωματικής άσκησης και υγείας και έγκυροι επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν ότι η ανεπαρκής άσκηση αποτελεί μείζονα παράγοντα εμφάνισης καρδιακού κινδύνου, εξίσου ή περισσότερο ακόμα και από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την υπερλιπιδαιμία,  την υπέρταση και τον σακχαρώδη διαβήτη.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει εκτενής αναφορά στις  κατευθύνσεις  που έχουν δοθεί από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  και στις στρατηγικές που έχουν αναπτυχθεί από τις προηγμένες χώρες ανά τον κόσμο,  σχετικά με τα   οφέλη που απορρέουν από την  άσκηση για τη  σωματική  και την ψυχική υγεία των πολιτών.  Οι ευεργετικές επιδράσεις της συστηματικής άσκησης στην υγεία και ευρωστία του ανθρώπου, στις οποίες θα εστιάσει κατά κύριο λόγο το Συνέδριό μας, είναι πολλαπλές.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τακτική άσκηση:
  • Βελτιώνει την ευρωστία και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος κατά 50%, ενώ αποτελεί και απαραίτητο μέσο αντιμετώπισής του.
  • Βελτιώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης επηρεάζοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειώνει έτσι την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.
  • Οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.
  • Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
  • Μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.
  • Προκαλεί σημαντική μείωση της επικινδυνότητας εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 30-40% και καρκίνου του μαστού κατά 20-30%.
  • Προλαμβάνει και αντιστρέφει την απώλεια οστικής μάζας κατά 1%  κάθε χρόνο και μειώνει την πιθανότητα πτώσης και κατάγματος.
  • Αυξάνει τη λειτουργική ικανότητα των πασχόντων από αρθρίτιδα, οσφυαλγία και άλλα ορθοπαιδικά προβλήματα.
  • Βελτιώνει την ψυχολογία του ατόμου μειώνοντς το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. 
  • Βελτιώνει την ποιότητα ζωής και επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής.
  • Επιδρά πολύπλευρα και καθοριστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών σχολικής ηλικίας.
Τέλος, θα γίνει εκτενής αναφορά και  στα οικονομικά οφέλη που μπορεί να επιφέρει η τακτική άσκηση σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, καθώς η μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που αυτή συνεπάγεται σχετίζεται άμεσα με τη χρηματοδότηση των φορέων υγείας και των συστημάτων υγείας των κρατών.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Ιστότοπος Συνεδρίου: http://www.tefaacongress.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλου των κατοικούντων ἐν ταύτη· ...»

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής