Επιστολή Προέδρου ΟΙΕΛΕ προς συνάδελφους εκπαιδευτικούς

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι η πρώτη φορά που η Ομοσπονδία μας επικοινωνεί  μαζί σας για να σας μεταφέρει, στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, τν ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Γνωρίζετε όλοι πως έχουν έρθει ήδη πολύ δύσκολες στιγμές για τον κλάδο μας. Εδώ και δύο χρόνια έχει εξαπολυθεί ένας άνευ προηγουμένου διωγμός στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Η επίθεση αυτή, όπως οι περισσότεροι από εσάς έχετε αντιληφθεί, μας αφορά όλους και δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε ισότιμα σχολεία και σε μη. Μπροστά στην επίθεση αυτή, που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ενότητα και την κοινή δράση όλων των εκπαιδευτικών, δεν έχουμε την πολυτέλεια να στεκόμαστε διχασμένοι, οχυρωμένοι πίσω από αναχρονιστικούς και ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς.
Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε εδώ πως η πρόσφατη διακίνηση ενός mail σε εκπαιδευτικούς των Αρσακείων Σχολείων με τη χρήση, χωρίς την άδειά μας, κειμένων από την ιστοσελίδα μας και με υπογραφή που παρέπεμπε σε «ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς» και «ΟΙΕΛΕ» δεν έχει καμία σχέση με την Ομοσπονδία και εκτιμούμε πως πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια. Οποιοδήποτε κείμενο, ανακοίνωση, ή δελτίο τύπου που θα λαμβάνετε από την ΟΙΕΛΕ θα είναι πάντοτε ενυπόγραφο.
Την περασμένη Παρασκευή δεχτήκαμε δεκάδες τηλεφωνήματα από εκπαιδευτικούς των Αρσακείων σχολείων της Αθήνας και της περιφέρειας  που ζητούσαν να μάθουν, εάν τα όσα τους ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κ. Μπαμπινιώτη είναι νόμιμα κι αν ισχύουν για όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, πως:
·      Ο κ. Μπαμπινιώτης συμμετέχει για πρώτη φορά ο ίδιος ως εκπρόσωπος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ή νόμιμος εκπρόσωπός του στις συσκέψεις του ΣΙΕΙΕ (του Συνδέσμου Ιδιοκτητών των Ιδιωτικών Σχολείων) και συνεργάζεται στενά μαζί τους ταυτιζόμενος πλήρως με τη γραμμή των αναιτιολόγητων απολύσεων και των μισθολογικών περικοπών των εκπαιδευτικών που προωθεί ο Σύνδεσμος. Αυτό το γεγονός θα έπρεπε να διαλύσει και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουμε την πολυτέλεια να λειτουργούμε ξεχωριστά. Στη συγκυρία της επίθεσης αυτής από την εργοδοτική πλευρά προς τους εκπαιδευτικούς είναι απολύτως αναγκαίο να βρισκόμαστε όλοι μαζί στο ίδιο στρατόπεδο.
·      Ο κ. Μπαμπινιώτης επιχείρησε να καθησυχάσει τους εκπαιδευτικούς, λέγοντας πως στο μισθό που προβλέπεται από το Ενιαίο Μισθολόγιο θα προσθέσει μια «προσωπική παροχή». Η «προσωπική παροχή» αυτή, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας επικίνδυνος τρόπος για να χρυσωθεί το χάπι στους εκπαιδευτικούς για να δεχθούν αδιαμαρτύρητα την άγρια και παράνομη περικοπή των αποδοχών τους και τη μονομερή και βλαπτική μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων. Η χρηματική αυτή παροχή είναι μια παραλλαγή του εξ ελευθεριότητας μπόνους που παρέχουν κάποια ιδιωτικά σχολεία που έχουν παράνομα εντάξει τους εκπαιδευτικούς τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσυρθεί σε ύψος και σε αριθμό εκπαιδευτικών.
·      Όπως γράφτηκε πιο πάνω, η ένταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Ενιαίο Μισθολόγιο είναι παράνομη. Παραβιάζει σαφώς τη νομοθεσία, εγκυκλίους του ΥΠΔΒΜΘ και τις πρόσφατες γνωμοδοτήσεις του ΓΛΚ. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, αναφέρουμε κωδικοποιημένα τα ακόλουθα σχετικά με την ένταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Ενιαίο Μισθολόγιο:

Ο βασικός νόμος 682/77  για την ιδιωτική εκπαίδευση προβλέπει πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν τουλάχιστον τις αποδοχές των ομοιοβάθμων τους δημόσιων εκπαιδευτικών, προστατεύοντας μ’ αυτό τον τρόπο ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που εκείνη την εποχή έπαιρναν χαμηλότερες αποδοχές από τους δημόσιους συναδέλφους τους. Ταυτόχρονα ο ν. 682/77 αποτελεί μια Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που καθορίζει τα κατώτατα όρια αποδοχών των εργαζόμενων στον κλάδο. Οι όποιες αυξήσεις, ή επιδόματα δόθηκαν στη συνέχεια για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς προστίθενται στη σύμβαση αυτή και διαμορφώνουν την πάγια ατομική σύμβαση του εκπαιδευτικού, η οποία δεν μπορεί μονομερώς να ανατραπεί. Ιδίως, δε, από νόμους που αφορούν τους υπαλλήλους του κράτους κι έχουν ως μοναδικό στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Με βάση το σκεπτικό αυτό φορείς, μεταξύ των οποίων η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ, και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά από σχετικό ερώτημα της Γενικής  Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του ΥΠΔΒΜΘ, έχουν γνωμοδοτήσει πως οι περικοπές που προβλέπονται για τους υπαλλήλους του κράτους δεν περιλαμβάνουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Το ΓΛΚ, με το υπ. αριθμ. Α.Π. 2/39884/00224/1-12-2011, λαμβάνοντας υπόψιν το άρθρο 36 του ν. 682/77 (Οι Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τουλάχιστον τας εκάστοτε αποδοχάς των ομοιοβάθμων των δημοσίων εκπαιδευτικών) και το πεδίο εφαρμογής του ν. 4024/2011 που αφορά μόνο τους υπαλλήλους του κράτους απαντά στο ερώτημα της συγκεκριμένης Διεύθυνσης του ΥΠΔΒΜΘ ότι οι διατάξεις του νόμου αυτού δεν αφορούν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να έχουν υψηλότερες αποδοχές από αυτές των δημοσίων εκπαιδευτικών. Ωστόσο, παρά τη γνωμοδότηση του ΓΛΚ, οι σχολάρχες επιχειρούν, παράνομα και αυθαίρετα, να εντάξουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο ενιαίο μισθολόγιο.            Για ποιο λόγο προβαίνουν στην αυθαιρεσία αυτή; Όπως αποκαλύπτει έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, τυχόν εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς θα απέφερε τεράστια κέρδη στους σχολάρχες, ενώ την ίδια ώρα θα συρρίκνωνε δραματικά τις αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και θα προκαλούσε κραχ στα ασφαλιστικά ταμεία. Πιο συγκεκριμένα: 1.Οι 10.000 περίπου ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εάν εφαρμοζόταν το ενιαίο μισθολόγιο, θα έχαναν περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ ετησίως! 2. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχαναν περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ ετησίως! 3. Οι εργοδότες θα κέρδιζαν το ίδιο διάστημα σχεδόν 32 εκατομμύρια ευρώ!

·      Βαθμοί και κλιμάκια στους εκπαιδευτικούς αποδίδονται μόνο με απόφαση των υπηρεσιακών συμβουλίων και του αρμόδιου Προϊστάμενου Εκπαίδευσης που ανήκει το σχολείο. Η απόδοση βαθμού και Μ.Κ. από ιδιοκτήτη, ή διευθυντικό στέλεχος σχολείου είναι πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα και επισύρει βαρύτατη τιμωρία.
·      Για τον υπολογισμό της σύνταξης δεν μετράει ο βαθμός, αλλά μόνο το Μ.Κ. Πρέπει εδώ να διευκρινιστεί πως ο βαθμός ουσιαστικά έχει αξία μόνο για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς, καθώς επιτρέπει την προαγωγή τους σε σχολικούς συμβούλους, προϊστάμενους, κ.λπ. Στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ισοτίμων και μη σχολείων δεν έχει καμιά χρησιμότητα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που με το ν. 3848/2010 της κ. Διαμαντοπούλου έχασαν το δικαίωμα να επιλέγονται ως σχολικοί σύμβουλοι (υπενθυμίζουμε πως οι σχολικοί σύμβουλοι, με σπουδαία προσφορά στην εκπαίδευση, που προέρχονταν από τις τάξεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ήταν ένας από τα Αρσάκεια Σχολεία κι ένας από ιδιωτικό σχολείο της Βορείου Ελλάδας).
·      Κυκλοφορεί η φήμη πως η ένταξη των εκπαιδευτικών των Αρσακείων σχολείων στο Ενιαίο Μισθολόγιο διασφαλίζει τις εργασιακές τους σχέσεις, εξομοιώνοντάς τους με τους δημόσιους εκπαιδευτικούς. Η φήμη αυτή είναι ψευδής. Αντιθέτως, όπως αρκετοί από εσάς ήδη γνωρίζετε, το καλοκαίρι που πέρασε η διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κατήγγειλε τις συμβάσεις αορίστου χρόνου 3 εκπαιδευτικών με οργανική θέση , δηλ. «μόνιμων», με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 47 του ν. 3848/2010. (Από τα υπόλοιπα ισότιμα σχολεία καταγγέλθηκε 1 σύμβαση αορίστου χρόνου εκπαιδευτικού στο Κολλέγιο Αθηνών και 1 στο Κολλέγιο Ψυχικού). Από τις καταγγελίες σύμβασης αυτές απορρίφθηκαν σε ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ οι δύο, μετά από προεργασία και παρέμβαση των αιρετών της ΟΙΕΛΕ για λόγους καταχρηστικότητας. Το ίδιο συνέβη με τις υπόλοιπες καταγγελίες που απορρίφθηκαν (9 συνολικά), που οι αιρετοί της ΟΙΕΛΕ κατόρθωσαν με τη βοήθεια και τα αποδεικτικά στοιχεία των εκπαιδευτικών να αντικρούσουν μέσα στα υπηρεσιακά συμβούλια. Τις επόμενες ημέρες θα σας γνωστοποιήσουμε τις εισηγήσεις του προέδρου της ΟΙΕΛΕ στα ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ, όπου απορρίφθηκαν οι 2 καταγγελίες σύμβασης των εκπαιδευτικών των Αρσακείων Σχολείων.
·      Καταληκτικά αναφέρουμε πως όσα ανάφερε στους εκπαιδευτικούς των Αρσακείων Σχολείων ο κ. Μπαμπινιώτης είναι ψευδή, παραπλανητικά και συνιστούν παραβίαση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας τολμήσει να εφαρμόσει τις παράνομες επιδιώξεις του, η ΟΙΕΛΕ θα αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία, επιφυλασσόμενη παντός νόμιμου δικαιώματός της για τη συνέχεια, διότι η κατάργηση της ατομικής σύμβασης και η μονομερής, εκ μέρους των ιδιοκτητών, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών, μας αφορά όλους κι έχει ευρύτερη επέκταση σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.
Το ευχάριστο νέο, μέσα στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, είναι πως παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα μια άνευ προηγουμένου συσπείρωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών γύρω τα σωματεία τους και από την Ομοσπονδία. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν λάβει χώρα δεκάδες πολύ μαζικές γενικές συνελεύσεις σε σωματεία και σχολεία κι έχει καταρτιστεί από κοινού πλάνο δράσης για να αντιμετωπιστεί η παράνομη εργοδοτική επίθεση. Την Τρίτη, 20/10, με απαίτηση των εκπαιδευτικών στις γενικές τους συνελεύσεις, η ΟΙΕΛΕ έχει προκηρύξει απεργία σε 8 σχολεία όπου έχει παρανόμως αρχίσει να εφαρμόζεται το Ενιαίο Μισθολόγιο. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν έκτακτες Γ.Σ. των εκπαιδευτικών στα Κολλέγια Αθηνών και Ψυχικού και στο Κολλέγιο Αγ. Παρασκευής για να διαμορφωθεί πλάνο δράσης για το Νέο Έτος.
Τις δράσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και τις τελευταίες εξελίξεις για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορείτε να πληροφορηθείτε επισκεπτόμενοι το site μας (www.oiele.gr) που ενημερώνεται καθημερινά με νέα από όλη την Ελλάδα. Εμείς, από τη μεριά μας, θέλουμε να έχουμε τακτική επικοινωνία μαζί σας και ανταλλαγή απόψεων και εννοείται πως δεν απαιτείται η ιδιότητα μέλους της Ομοσπονδίας για να υπάρχει αυτή η επαφή. Ωστόσο, είναι χρήσιμο σε τόσο κρίσιμες ώρες να υπάρχει ανοιχτός ένας δίαυλος που θα επιτρέπει σε εμάς να μαθαίνουμε τις εξελίξεις στο σχολείο σας και σε εσάς να πληροφορείστε για τις σοβαρές εξελίξεις, νομοθετικές, μισθολογικές και εργασιακές, στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Θεωρούμε πως όλοι, πλέον, κατανοείτε ότι οι καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και οι περικοπές αφορούν όλους κι όχι μόνο μια κατηγορία εκπαιδευτικών. Όμως σ’ αυτή την πρώτη επικοινωνία της ομοσπονδίας μαζί σας για λόγους αρχής θα επιθυμούσαμε οποιοσδήποτε συνάδελφος δεν θέλει να λαμβάνει την ενημέρωση της Ομοσπονδίας να μας ενημερώσει ηλεκτρονικά. 
Τέλος, θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως υπάρχουν πολλά ιδιωτικά σχολεία που σέβονται το εκπαιδευτικό τους προσωπικό, που θεωρούν τους εκπαιδευτικούς συνεργάτες και συναδέλφους, που δήλωσαν πως δεν πρόκειται, ακόμη κι αν το ΥΠΔΒΜΘ έδινε παρανόμως εντολή να ενταχθούμε στο Ενιαίο Μισθολόγιο, να προχωρήσουν σε παράνομες περικοπές αποδοχών (Γείτονας Βάρης, Λεόντειος Πατησίων, Εκπαιδευτική Αναγέννηση, Λεόντειος Νέας Σμύρνης, Ώθηση, Εράσμειος Ελληνογερμανική Αγωγή κ.λπ.). Τα σχολεία αυτά αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την κρίση από κοινού με τους εκπαιδευτικούς τους κι όχι να έρθουν σε ρήξη μαζί τους, δημιουργώντας μια επιπρόσθετη εσωτερική κρίση.
Επιθυμούμε, επίσης, να τονίσουμε πως είναι αναγκαία η μαζική συμμετοχή σας για την εκλογή των διοικητικών σας συμβουλίων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να εκπροσωπηθείτε από ανθρώπους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αγωνιστική διάθεση. Είναι αλήθεια πως η επικοινωνία ανάμεσα στα ΔΣ των εκπαιδευτικών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και της ΟΙΕΛΕ δεν ήταν εύκολη. Η κατάσταση αυτή όμως έχει εξομαλυνθεί το τελευταίο διάστημα. Ελπίζουμε ολόψυχα η επικοινωνία και η συνεργασία μας με το ΔΣ που θα εκλέξετε να γίνει ακόμη καλύτερη και αποδοτική για το καλό όλων μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στη συμμετοχή μας στις δημοκρατικές διαδικασίες, στην ψήφο μας και στην αγωνιστική μας διάθεση. Χρησιμοποιώντας τα όπλα αυτά σωστά και μόνο με ενότητα και ομοψυχία θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία.
Με εκτίμηση,
Μιχάλης Κουρουτός,

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλου των κατοικούντων ἐν ταύτη· ...»

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής