"Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου" δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελετή εγκαινίων του νέου μουσείου της Ακρόπολης

Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατίας Κ. Παπούλια


(Πηγή Βίντεο: zougla.gr)



«Σήμερα ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια λείπουν. Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν», με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στον «φυσικό» τους χώρο.

Φανερά συγκινημένος, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης: «Αποδεικνύει το σεβασμό της προς την ιστορία. Και προσπαθεί να αποδώσει, με ένα σπουδαίο έργο, το δέος και τη συγκίνηση που γεννιούνται στη ψυχή κάθε ανθρώπου, όταν υψώνει το βλέμμα και αντικρίζει τον Παρθενώνα».


(Πηγή Βίντεο: zougla.gr)



http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/45949000/jpg/_45949443_acrop10.jpg

Παγκόσμιος θαυμασμός, βρετανική ντροπή
Στιγμές συγκίνησης έζησε η παγκόσμια κοινότητα με τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη συμβολισμούς, στην κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού, υψηλοί προσκεκλημένοι και εκατομμύρια τηλεθεατές θαύμασαν τα αριστουργήματα τα οποία σήμερα αποτελούν κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Από την άλλη πλευρά, ουδείς μπόρεσε να αποφύγει αισθήματα οργής και αγανάκτησης όταν έγινε αντιληπτός σε όλη του την έκταση ο ακρωτηριασμός των μνημείων, κατά την συναρπαστική ξενάγηση του διευθυντή του μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή.

Η ασέβεια προς την ιστορία και την αισθητική, με την βάρβαρη παρέμβαση του Λόρδου Έλγιν πριν από 200 χρόνια, εξακολουθεί να κρατά χωρισμένα τα ανεκτίμητα αυτά μνημεία.




http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/45949000/jpg/_45949444_acrop8.jpg



http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/45949000/jpg/_45949446_acrop3.jpg

Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ζητούν Αμερικανοί βουλευτές

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία που κατέθεσαν πρόσφατα στην αμερικανική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο δημοκρατικός βουλευτής Donald Payne και ο Ρεπουμπλικανός Gus Bilirakis, ζητούν την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς «το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι σε θέση να τα προφυλάξει καλύτερα από το Βρετανικό Μουσείο».

Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι ο Παρθενώνας αποτελεί την κορυφαία έκφραση της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας των Ελλήνων, σύμβολο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οικουμενικό σύμβολο δημοκρατίας και ελευθερίας, αλλά και σημείο προσευχής για Αρχαίους Έλληνες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Για όλους αυτούς τους λόγους, συνεχίζουν οι Αμερικανοί βουλευτές, τα Μάρμαρα αποτελούν ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τους Έλληνες αλλά όλο τον κόσμο.

Τονίζεται επίσης ότι ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Παρθενώνας από την Αμερική αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει αποτελέσει το πρότυπο για πολλά κτίρια αμερικανικών πόλεων, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το Μνημείο του Lincoln, στην Ουάσιγκτον.


http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/45951000/jpg/_45951637_acropfive.jpg

Οι ομιλίες συνολικά

Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στο μουσείο λέγοντας: «Η Ελλάδα σήμερα δεν παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο απλώς ένα σύγχρονο μουσείο και ένα οικουμενικό μνημείο. Αποδεικνύει το σεβασμό της προς την ιστορία».

Για τα γλυπτά που δεν βρίσκονται εδώ είπε: «Σήμερα ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια λείπουν. Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν».


Την οικουμενικότητα του μουσείου τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λέγοντας ότι το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο όλων των Ελλήνων, είναι κτήμα οικουμενικού πολιτισμού.


(Πηγή Βίντεο: zougla.gr)

)

Βάζοντας τέλος στη διαμάχη για την πρωτοβουλία της κατασκευής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ο Κ.Καραμανλής έκανε μνεία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή «που εμπνεύστηκε και δρομολόγησε τις αρχικές διαδικασίες», στη Μελίνα Μερκούρη «που έδωσε τη δεκαετία του ’80 μεγάλη ώθηση στην κοινή προσπάθεια», στους επιστήμονες, σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και όλους τους υπουργούς Πολιτισμού της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Ο Παρθενώνας έπεσε θύμα λεηλασίας και το έγκλημα αυτό σήμερα μπορεί να επανορθωθεί, είπε χειροκροτούμενος ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Αυτά που δεν βρίσκονται εδώ, αυτά που αποσπάστηκαν και απομακρύνθηκαν πριν από 207 χρόνια θα επανέλθουν. Αναπόφευκτα θα επανέλθουν».

(Πηγή Βίντεο: zougla.gr)

Δίνοντας εκ νέου απάντηση στην προκλητική πρόταση του Βρετανικού Μουσείου για δανεισμό με τον όρο να αναγνωριστεί η κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου πάνω στα Μάρμαρα, ο υπουργός Πολιτισμού είπε: Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε την ιδιοκτησία των μαρμάρων. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την υφαρπαγή τους πριν από δύο αιώνες. Δεν μπορούμε να προδώσουμε την ακεραιότητα του μνημείου. Μπορούμε μόνο να την υπερασπιστούμε και να την αποκαταστήσουμε».

Στη συνέχεια πρότεινε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο λέγοντας ότι μπορούμε να καλύψουμε το κενό που θα προκύψει με την επιστροφή των μαρμάρων με δανεισμό από την Ελλάδα εναλλασσόμενων εκθέσεων από σπουδαία δείγματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

«Μπορούμε να συζητήσουμε, μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αλλά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επανενωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Τη σημασία του μουσείου για τον παγκόσμιο πολιτισμό επισήμαναν στις ομιλίες τους ο γενικός διευθυντής της UNESCO Κοϊχίρο Ματσουούρα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας, της Κροατίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί της Σλοβακίας και του Βιετνάμ.

Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αγίας Έδρας, υπουργοί Εξωτερικών και υπουργοί Πολιτισμού από ευρωπαϊκές χώρες.



http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/45949000/jpg/_45949448_acrop5.jpg

Τι λένε τα Διεθνή Μέσα

Όλα τα βλέμματα του κόσμου ήταν χθες στραμμένα στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

Με τίτλο «Η Ελλάδα ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων» το βρετανικό δίκτυο BBC φιλοξενεί τα λόγια του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια ότι «είναι καιρός να θεραπεύσουμε τις πληγές μας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι το νέο μουσείο άνοιξε με πέντε χρόνια καθυστέρηση.

Η ηλεκτρονική έκδοση των Times σχολιάζει καυστικά ότι πρόκειται περισσότερο για μία «πολιτική τοποθέτηση από μία παγκοσμίου επιπέδου συλλογή». «Αν είστε λάτρεις της τέχνης και των αυθεντικών αρχαιοτήτων, καλύτερα να πάτε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που είναι λίγα μέτρα πιο μακριά».

Ο Βρετανός συντάκτης σπεύδει να υπερασπιστεί ακόμα περισσότερο το «σπίτι του» λέγοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν είναι το μόνο έθνος που έχει κομμάτια από τον Παρθενώνα» κάνοντας ευθεία αναφορά στο Λούβρο αλλά και το μουσείο Würzburg στην Κοπενχάγη.

Με ακόμα πιο επικριτικό και ειρωνικό ύφος, η εφημερίδα Independent χαρακτηρίζει το νέο Μούσειο «σαν ένα πολυώροφο πάρκινγκ». Και συνεχίζει λέγοντας: «Το γκρι μπετόν και οι γωνιώδεις γραμμές έρχονται σε αντίθεση με το κλασικό μαρμάρινο κτίριο στην σκιά του οποίου στέκεται».

Με εντελώς διαφορετικό τόνο το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, αναφέρεται στα λαμπερά εγκαίνια: «Θεοί, ήρωες και αιώνες πεθαμένοι θνητοί «ζωντάνεψαν» κάτω από τον έναστρο ουρανό της Αθήνας το Σάββατο στη διάρκεια των πολυτελών εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ένα όνειρο δεκαετιών, με το οποίο η Ελλάδα ελπίζει ότι θα βοηθήσει να πάρει πίσω ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς της από την Βρετανία».

Με τίτλο «Η Ελλάδα αποκαλύπτει το νέο σπίτι των Μαρμάρων» το ABC News διευκρινίζει ότι τα εκθέματα είναι «ελληνικά γλυπτά που ήταν μέρος του Παρθενώνα, αλλά έχουν μεταφερθεί στο Βρετανικό Μουσείο σχεδόν 200 χρόνια πριν».

Και τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης έδωσαν μεγάλη έμφαση στα χθεσινά εγκαίνια. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA αναφέρεται και αυτό στη δήλωση του υπουργού πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάνει «έκκληση προς όλους εκείνους που ανά τον κόσμο πιστεύουν στις αξίες του πολιτισμού και της Δημοκρατίας, να βοηθήσουν την Αθήνα να μπορέσει να ξαναφέρει στην πατρίδα τους τα μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται σε βεβιασμένη εξορία στο Βρετανικό Μουσείο».

Η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 ore, υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για μια προσπάθεια τεραστίων διαστάσεων, που κόστισε 130 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διετέθησαν από την ελληνική κυβέρνηση και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».


http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/45951000/jpg/_45951638_acropeight.jpg

Σχετικά Βίντεο από το youtube.com:

  • Επιπλέον Βίντεο στις λέξεις-κλειδιά "μουσειο ακροπολης" ΕΔΩ :

Πηγές:
Φωτό: BBC (http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/arts_and_culture/8110091.stm)
Κείμενα, Βίντεο, φωτό σε διεθνή μέσα: Zougla.gr (http://www.zougla.gr/news.php?id=47836) [γκουντ τζαμπ, Μάκη]


(φωτό: http://www.independent.co.uk/)

Προτεινόμενες επιπλέον πηγές:

To νέο Μουσείο της Ακρόπολης: Όσα θέλετε να ξέρετε

Madata.GR - ‎πριν από 42 λεπτά‎
To νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα σύγχρονο θαύμα δίπλα στο θαύμα του Παρθενώνα, αποτελεί πραγματικότητα! Είναι τόσο όμορφο, που μοιάζει λες και φτιάχτηκε από τους αρχαίους θεούς, που το ονειρεύτηκαν στον Ολυμπο. Ηταν το όραμα της Μελίνας Μερκούρη, ...

Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου

Τα Νέα Οnline - ‎πριν από 11 ώρες‎
Με συμμετοχή περί των 300 προσκεκλημένων από την Ευρώπη και άλλα σημεία του κόσμου ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, το βράδυ του Σαββάτου. «Σήμερα ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γλυπτά του Παρθενώνα. ...

Παγκόσμιος θαυμασμός και απαίτηση νε επιστραφούν τα μάρμαρα

Hellenic Business - ‎πριν από 50 λεπτά‎
Με το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα πιο επίκαιρο από ποτέ, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία ξένων ηγετών και διεθνών προσωπικοτήτων και με οικοδεσπότες την ...

Ενα εθνικό στοίχημα κερδήθηκε

Η Καθημερινή - ‎πριν από 10 ώρες‎
Ιστορική στιγμή. Εθνικής ανάτασης όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέντε χρόνια πριν. Επειτα από 30 χρόνια το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης εγκαινιάστηκε. Κατάμεστη από τουρίστες, αλλά και περιοίκους που είχαν βγει από τα σπίτια τους για να δουν από κοντά ...

Το Νέο Μουσείο και μία διδακτική ιστορία Του Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

ΚΕΡΔΟΣ Online - ‎πριν από 4 ώρες‎
Από χθες το βράδυ, δηλαδή το βράδυ των εγκαινίων, παρουσία δεκάδων υψηλών προσκεκλημένων, η Αθήνα άνοιξε τις πύλες του Μουσείου της Ακρόπολης, Η Ελλάδα, η ανθρωπότητα εν τέλει, αποκτά ένα εκπληκτικό Μουσείο, σημείο αναφοράς του παγκόσμιου πολιτισμού. ...

«Η Ε.Ε. να λύσει το θέμα των Μαρμάρων»

Ελευθεροτυπία - ‎15 Ιουν 2009‎
«Νέος δριμύς καβγάς για την ιδιοκτησία των Ελγινείων Μαρμάρων ξέσπασε, απειλώντας να επισκιάσει τα εγκαίνια αυτή την εβδομάδα ενός μεγάλου νέου μουσείου στην Αθήνα, σχεδιασμένου ειδικά για να στεγάσει τα αμφισβητούμενα αριστουργήματα». ...

Αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια του Μουσείου Ακροπόλεως

Ελευθεροτυπία - ‎15 Ιουν 2009‎
Προσωπικότητες του πολιτισμού, της τέχνης και της πολιτικής απ' όλον τον κόσμο αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα, για την τελετή των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το ερχόμενο Σάββατο, 20 Ιουνίου. Μοναδική στέγη Πολιτισμού για ολόκληρο τον ...

Τα μυστικά του Νέου Μουσείου

Έθνος - ‎18 Ιουν 2009‎
«Σύμβολο μιας Ελλάδας σύγχρονης που σέβεται το παρελθόν της, μιας Ελλάδας με αυτοπεποίθηση που πατάει γερά στην παράδοσή της, αλλά δεν παγιδεύεται από αυτήν», χαρακτήρισε το Μουσείο της Ακρόπολης ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, ...

Να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Γιατί όχι;

Nαυτεμπορικη - ‎19 Ιουν 2009‎
Ξημέρωσε η μεγάλη μέρα του πολιτισμού. Τα επίσημα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα τελεστούν απόψε στις 8.00, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, που θα απευθύνουν χαιρετισμούς. ...

Ανοίγει το Μουσείο - σύμβολο

Έθνος - ‎18 Ιουν 2009‎
Η Αθηνά Νίκη, η Αθηνά Πρόμαχος, η Αθηνά Εργάνη, η Παλλάς Αθήνη έκαναν το θαύμα τους. Μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη, τον Ζυλ Ντασσέν, μαζί με εκατοντάδες ανθρώπους που δούλεψαν με όραμα, αγάπη, τόλμη και επιστημοσύνη για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου ...

Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του

Ελεύθερος Τύπος - ‎πριν από 13 ώρες‎
Κ. Παπούλιας: «Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των Μαρμάρων που του ανήκουν» Με την συμβολική τοποθέτηση, από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ενός κανθάρου για κρασί σε ένα σύνολο σκευών από την εποχή του 3ου αιώνα π. ...

Ιστορική τελετή για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακρόπολης

Η Καθημερινή - ‎πριν από 15 ώρες‎
Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακρόπολης με τον υπουργό Πολιτισμού να καλωσορίζει τους προσκεκλημένους σε ένα οικείο, όπως είπε χαρακτηριστικά, περιβάλλον. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν απόψε τα επίσημα εγκαίνια του Νέου ...

Αναζωπύρωση της διαμάχης μεταξύ ΥΠΠΟ και Βρετανικού Μουσείου

Nαυτεμπορικη - ‎16 Ιουν 2009‎
Με φόντο το εορταστικό κλίμα της Αθήνας εν όψει των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, αναζωπυρώνεται η διαμάχη ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη πρόταση δανεισμού των Γλυπτών. Είναι σαφές από τη δήλωση του ...

Ελ. Κιούμπιτ: «Χρέος έναντι των Γλυπτών η επανένωσή τους»

Η Καθημερινή - ‎18 Ιουν 2009‎
Η γυναίκα με τη μεγαλύτερη ίσως πείρα στην υπόθεση της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο - και αναμφισβήτητα η ψυχή της συνεχιζόμενης εκστρατείας στο Λονδίνο - είναι η επί 23 χρόνια γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για ...

Ο διεθνής Τύπος επιδοκιμάζει το νέο Μουσείο

Η Καθημερινή - ‎19 Ιουν 2009‎
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Μια ημέρα πριν από τα αυριανά επίσημα εγκαίνια, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης συστήνεται σήμερα στον κόσμο. Στον κόσμο της ενημέρωσης αφού περισσότεροι από 200 ξένοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, ανταποκριτές και φωτογράφοι, σύμφωνα με τα ...

Αμερικανικά δημοσιεύματα για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Η Καθημερινή - ‎18 Ιουν 2009‎
Με αφορμή τα επικείμενα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι το Νέο Μουσείο αποτελεί «ισχυρό επιχείρημα» προς αυτή την κατεύθυνση. ...

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το Μουσείο της Ακρόπολης

Η Καθημερινή - ‎19 Ιουν 2009‎
Αντιπαράθεση σχετικά με τα εύσημα της δημιουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και της διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. . Η αρχή έγινε με τον Ευ. Βενιζέλο να εκφράζει τη ...

Διθυραμβικά σχόλια από ιταλικά ΜΜΕ για το Μουσείο της Ακρόπολης

Η Καθημερινή - ‎πριν από 18 ώρες‎
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ANSA» συνεχίζει να προβάλλει την δήλωση του υπουργού πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, με την «έκκληση - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - προς όλους εκείνους που ανά τον κόσμο πιστεύουν στις αξίες του πολιτισμού και της ...

Πέντε ημέρες πριν από την τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου Ακρόπολης

Η Καθημερινή - ‎14 Ιουν 2009‎
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα μέσω του ιστότοπου να περιηγηθεί στους χώρους, την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας του Μουσείου. Είναι ένας ηλεκτρονικός χάρτης, που διαγράφει ένα ταξίδι στη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά, ξεδιπλώνοντας τη ...

Αίτημα στο αμερικανικό Κογκρέσο για επιστροφή των Μαρμάρων

Η Καθημερινή - ‎πριν από 20 ώρες‎
Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι σε θέση να τα προφυλάξει καλύτερα από το Βρετανικό Μουσείο, ζητούν με τροπολογία την οποία κατέθεσαν πρόσφατα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ...

35 χρόνια για ένα μουσείο

Nαυτεμπορικη - ‎18 Ιουν 2009‎
Οραματιστές, στενοκέφαλοι παράγοντες, πίστη και πείσμα, εμπόδια και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, άοκνοι εργάτες, η πεποίθηση πως την Ακρόπολη και τα μάρμαρά της τα έχουμε στο DNA μας: όλα όσα χρειάστηκαν για να φτάσουμε στα ιστορικά εγκαίνια του νέου ...

Ανοιξε τις πύλες του το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Τα Νέα Οnline - ‎17 Ιουν 2009‎
Ο διάλογος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα τώρα γίνεται σε άλλη βάση, αλλά πάντα εξαρτάται και από εμάς αν θα τα πάρουμε πίσω, δήλωσε την Τετάρτη μετά τον αγιασμό των εγκαινίων ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής. ...

«Να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου»

Nαυτεμπορικη - ‎πριν από 14 ώρες‎
«Σήμερα ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια λείπουν. Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν». Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος ...

Ανοιξε τις πύλες του το Μουσείο της Ακρόπολης

Nooz.gr - ‎πριν από 13 ώρες‎
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν το βράδυ του Σαββάτου τα επίσημα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, με υψηλούς προσκεκλημένους από ολόκληρο τον κόσμο και δύο εκπλήξεις, που συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους επισκέπτες. Στην προθήκη του δαπέδου ...

Μοναδική στέγη πολιτισμού

Nαυτεμπορικη - ‎15 Ιουν 2009‎
Τα εγκαίνια του μουσείου θα είναι λαμπρά, αλλά και οικεία, καθώς, εκτός από τους επισήμους, το μουσείο θα υποδεχθεί και τον ανώνυμο πολίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δ. Παντερμαλής, ...

ΠΑΣΟΚ: Η ΝΔ εκμεταλλεύεται τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης

Η Καθημερινή - ‎18 Ιουν 2009‎
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην προβολή των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης και τόνισε ότι «χρειάζεται σοβαρότητα, καθώς πρόκειται για ένα εθνικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να μην ...

Σπουδαιότερο το Μουσείο από το Μνημείο;

Η Καθημερινή - ‎πριν από 10 ώρες‎
Eνα πολιτισμικό σύμβολο που συνοψίζει ταυτόχρονα την Αισθητική του Λόγου, το Ηθος της Ελευθερίας και τη Λογική της Ομορφιάς». Αν υποθέσουμε πως η προηγούμενη φράση, στο σύνολό της αλλά και αναλυμένη στα συστατικά της μέλη, έχει κάποιο νόημα, ...

Αντιπαράθεση για το Μουσείο της Ακρόπολης

Nooz.gr - ‎19 Ιουν 2009‎
Αντιπαράθεση σχετικά με τα εύσημα της δημιουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και της διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, εκδηλώθηκε στη Βουλή ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. ...

Νέα εποχή διά χειρός Προέδρου

Έθνος - ‎19 Ιουν 2009‎
Το νέο Μουσείο Ακρόπολης στους πρόποδες του Ιερού Βράχου, μια νέα κοιτίδα πολιτισμού, εγκαινιάζεται απόψε. Τετρακόσια άτομα θα παραστούν στη λιτή τελετή των εγκαινίων που θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ., παρουσία Ελλήνων και ξένων επισήμων. ...

Κιβωτός των ιδεών του Παρθενώνα

SigmaLive - ‎πριν από 2 ώρες‎
Σε μια συμβολική κίνηση, σηματοδοτώντας και την έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής τοποθέτησε στη γυάλινη προθήκη του, στο έδαφος, το τελευταίο αντικείμενο, έναν κάνθαρο κρασιού, ...

Ταξίδι στον Ιερό Βράχο με ένα «κλικ»

Έθνος - ‎16 Ιουν 2009‎
Με τις χρωματικές αποχρώσεις και τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης ξεκίνησε χθες το ταξίδι της στον κόσμο του Διαδικτύου η νέα ιστοσελίδα του Μουσείου, www.theacropolismuseum.gr, λίγες μέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια. ...

Νέα κόντρα για το Μουσείο της Ακρόπολης

Capital.gr - ‎19 Ιουν 2009‎
Τη συνέχιση των προσπαθειών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ζήτησε με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια του Νέου Μουσείου το Σάββατο, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, διότι, όπως είπε, «αποτελούν την ιστορία μας, και η ιστορία δεν μπορεί ...

Επίσκεψη με ένα «κλικ» για τα παιδιά

Έθνος - ‎18 Ιουν 2009‎
Τα παιδιά που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, μπορούν μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου να λάβουν πολλές πληροφορίες που τους είναι απαραίτητες. Πηγαίνοντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://theacropolismuseum.gr και πατώντας τις ...

Τα εγκαίνια λεπτό προς λεπτό

Ελευθεροτυπία - ‎18 Ιουν 2009‎
Ολα τα σωζόμενα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, τα 130 μέτρα της ζωφόρου, οι ολόγλυφες μορφές των αετωμάτων, οι αρχαιότητες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, το σύμβολο της θεάς Αθηνάς, ...

Στιγμές συγκίνησης στα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης

Madata.GR - ‎πριν από 12 ώρες‎
Στιγμές συγκίνησης έζησε η παγκόσμια κοινότητα με τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη συμβολισμούς, στην κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, υψηλοί προσκεκλημένοι και εκατομμύρια τηλεθεατές θαύμασαν τα αριστουργήματα τα ...

Hitech υπηρεσίες στο site του μουσείου της Ακρόπολης

Ημερησία - ‎πριν από 19 ώρες‎
Tο Νέο Μουσείο Ακρόπολης άνοιξε τις ηλεκτρονικές του πύλες για το κοινό του Internet λίγες μέρες νωρίτερα από τα επίσημα εγκαίνιά του, με την έναρξη της λειτουργίας της ιστοσελίδας του στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theacropolismuseum.gr. ...

Το Πεκίνο γιόρτασε τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης

Τα Νέα Οnline - ‎18 Ιουν 2009‎
Σε μια λαμπρή εκδήλωση με τίτλο «20 Ιουνίου 2009: Ένα Νέο Μουσείο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» το Πεκίνο τίμησε με τον τρόπο του τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο. Στην ...

Μπερνάρ Τσουμί: Tα Γλυπτά θα επιστρέψουν

Έθνος - ‎19 Ιουν 2009‎
«Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα ή αργότερα τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο θα επιστρέψουν στην Αθήνα», δήλωσε ο Μπερνάρ Τσουμί στο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Με τα λόγια του διάσημου αρχιτέκτονα έκλεινε το άρθρο στο οποίο ...

Θα επιστρέψουν τα ''μάρμαρα'' του Παρθενώνα;

Nooz.gr - ‎14 Ιουν 2009‎
Λίγες ώρες πριν το νέο μουσείο της Ακρόπολης ανοίξει τις πύλες του στο παγκόσμιο κοινό, η «Έρευνα» ανοίγει ξανά το φάκελο των μαρμάρων του Παρθενώνα την Τρίτη 16 Ιουνίου στις 23:30 στο MEGA. Υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής τους στην χώρα μας; ...

"Ολα έτοιμα για τα εγκαίνια"

Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων - ‎15 Ιουν 2009‎
Συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς τόνισε, ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ...

Λαμπρά εγκαίνια για το νέο Μουσείο Ακρόπολης

Εξπρές - ‎πριν από 7 ώρες‎
Με απέριττο και ταυτόχρονα εντυπωσιακό τρόπο άνοιξε τις πύλες του στην ανθρωπότητα το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, παρέχοντας εφεξής ξεχωριστή ευκαιρία στους επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης να απολαύσουν μοναδικούς θησαυρούς του αρχαίου ...

Το όραμα και οι αριθμοί πίσω από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Capital.gr - ‎17 Ιουν 2009‎
Τρεις δεκαετίες καθυστέρησης, πολιτικής αντιπαράθεσης, άγονων διαγωνισμών, πτωχεύσεων κατασκευαστριών, δεκάδων μηνύσεων και προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι η ιστορία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο εγκαινιάζεται σε λιγότερο από ...

Εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης

ANTENNA - ‎16 Ιουν 2009‎
Ξεκινά από την Τετάρτη το τετραήμερο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Οι εκδηλώσεις πρόκειται να κορυφωθούν με την επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Ήδη εξαντλήθηκαν τα ηλεκτρονικά εισιτήρια για την ...

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Capital.gr - ‎18 Ιουν 2009‎
Ανοίγει και επίσημα τις πύλες του το Σάββατο το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Περισσότερες από τριακόσιες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους πρωθυπουργοί, υπουργοί Πολιτισμού, διευθυντές Μουσείων και άνθρωποι από το χώρο του πολιτισμού ...

"Πρόβα τζενεράλε" για το νέο μουσείο της Ακρόπολης

Capital.gr - ‎17 Ιουν 2009‎
Το μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες για τους πολιτιστικούς συντάκτες όλης της χώρας, λίγες μέρες πριν τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του, το ερχόμενο Σάββατο. Την ξενάγηση έκανε ο πρόεδρος του μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής, ...

Ηλεκτρονικά εγκαίνια

Nαυτεμπορικη - ‎15 Ιουν 2009‎
Πέντε ημέρες πριν από την τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, άνοιξαν οι πύλες της ηλεκτρονικής σελίδας του. Μέσα από τον ιστότοπο www.theacropolismuseum.gr , το κοινό έχει από χθες τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους χώρους, ...

Ανταπόκριση από «τη χώρα των θεών»

Nαυτεμπορικη - ‎18 Ιουν 2009‎
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης προκαλεί κύμα δημοσιευμάτων στο εξωτερικό (από τους Times μέχρι το Vanity Fair), που όχι μόνο αναφέρονται με θαυμασμό και προσμονή στη δημιουργία του, αλλά ανοίγουν και πάλι ένα τεράστιο θέμα: την επιστροφή των γλυπτών του ...

Με ξεναγό το αρχαίο, αθάνατο πνεύμα

Nαυτεμπορικη - ‎17 Ιουν 2009‎
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε χθες τις πύλες του και μας υποδέχθηκε σε μια πρώτη γνωριμία, σε μια πρώτη ξενάγηση από τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανέγερσης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και τον αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί. Η είσοδος του Μουσείου ...

Κλείνουν εισιτήρια από το Τόκιο μέχρι τις ΗΠΑ!

Ελεύθερος Τύπος - ‎16 Ιουν 2009‎
Αρχίζει σήμερα το απόγευμα η μεγάλη γιορτή των τετραήμερων εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που κορυφώνονται το Σάββατο 20 Ιουνίου… Ωστόσο, το Μουσείο δέχεται από προχθές επισκέψεις, μέσω της ιστοσελίδας του. Πολλοί από τους επισκέπτες ...

Ξαναζεί ο «χρυσός αιώνας»...

Ελεύθερος Τύπος - ‎20 Ιουν 2009‎
Μια διαδρομή που κράτησε δεκαετίες έφτασε αισίως στο τέλος της. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης -Μουσείο που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Μελίνα Μερκούρη, όλοι οι Ελληνες- ανοίγει και επίσημα σήμερα, στις 8 μ.μ., τις πύλες του. ...

===========================================
===========================================

Τέλος, άσχετα πόσο αναφέρεται στις παραπάνω πηγές, το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα -υπεράνω κομμάτων και πέρα από κάθε πολιτική εκμετάλλευση- οφείλει να περιλαμβάνει πρώτα την φωτό της παρακάτω Πρέσβειράς μας, της αλησμόνητης Μελίνας Μερκούρη:



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλου των κατοικούντων ἐν ταύτη· ...»

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής