ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ???


 

25 Ιουνίου κ' 5 Ιουλίου του 2013 λήγουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου κ' αποπληρώνονται στο ακέραιο 100% 

(καθότι είναι αλλοδαπού δικαίου, χωρίς «hair cut»)

 

Είσαστε hedge funds, επενδύσατε σε ελληνικό χρέος προ του PSI+; Μην ανησυχείτε, περάστε στις 25 Ιουνίου και 5 Ιουλίου να αποπληρωθείτε στο ακέραιο στο 100% - Οι μικροομολογιούχοι έχασαν τα πάντα και τα hedge funds απλά πλουτίζουν

22/06/13 - 09:08

Είσαστε hedge funds, επενδύσατε σε ελληνικό χρέος προ του PSI+ μην ανησυχείτε περάστε στις 25 Ιουνίου και 5 Ιουλίου να αποπληρωθείτε στο ακέραιο στο 100%.
Οι μικροομολογιούχοι έχασαν τα πάντα και τα hedge funds απλά πλουτίζουν
Αποφεύγουμε τις δακρύβρεχτες προσεγγίσεις και τους λαϊκίστικους παροξυσμούς.

Ωστόσο δεν μπορούμε να μην προβούμε στον παραλληλισμό, οι μεν έλληνες μικροομολογιούχοι που προσπαθούν ματαίως να πάρουν κάτι πίσω από την χαμένη τους περιουσία και οι έξυπνοι funds managers ορισμένων hedge funds την Τρίτη 25 Ιουνίου του 2013 και στις 5 Ιουλίου του 2013 να αποπληρώνονται στο ακέραιο στο 100% τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν από το παρελθόν.
Συγκεκριμένα την Τρίτη 25 Ιουνίου λήγει το ομόλογο με κωδικό ISIN XS0372384064 σε δολάρια ύψους 1,127 δισ. δολαρίων ή αποτιμώμενα σε ευρώ περίπου 855 εκατ. με διαχειριστή της έκδοσης την Deutsche Bank και κουπόνι 4,625%.
Στις 5 Ιουλίου του 2013 λήγει ομόλογο σε ελβετικό φράγκο που φέρει κωδικό CH0021839524 συνολικής  αξίας 650 εκατ. ελβετικών φράγκων ή 530 εκατ. ευρώ  με κουπόνι 2,125%.
Το παράδοξο της υποθέσεως είναι ότι τόσο η δολαριακή έκδοση όσο και το ομόλογο σε ελβετικό φράγκο ήταν μη ελληνικού δικαίου αμερικανικού και ελβετικού δικαίου και δεν υπήχθησαν στο PSI+.
Είναι απαράδεκτο, ορισμένοι στηριζόμενοι πίσω από νομικές φόρμες να αποπληρώνονται και όλοι οι άλλοι να έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες.
Είναι απαράδεκτο οι κεντρικές τράπεζες, να δημιουργούν ακόμη και προβλήματα στο roll over, να μην έχουν υποστεί καμία ζημία και να διαμαρτύρονται.
Ορισμένα hedge funds και οι κεντρικές τράπεζες προστατεύθηκαν, οι μικροομολογιούχοι καταστράφηκαν στην Ελλάδα.

Επίσης:  http://www.naftemporiki.gr/

------------------------------------------------------------------------------------


ΜΥΛΟΣ ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ...

(Πηγή: www.sofokleous10.gr/)

eurosmillionΤο Δημόσιο πρέπει πάλι να δανειστεί για να πληρώσει του χρόνου 25 δισ. ευρώ για το χρέος, από τα οποία τα 5,3 δισ. ευρώ είναι παλιά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία δεν «κουρεύτηκαν»(το 2009 το Δημόσιο εξέδωσε ομόλογα 3,8 δισ. ευρώ για να κεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, έναντι προνομιούχων μετοχών, για 5 χρόνια) Επίσης η χώρα θα πληρώσει το 2014 και άλλα 10 δισ. ευρώ σε ακούρευτα ομόλογα, τα λεγόμενα ANFAs.

Είναι αυτά που έχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης και με τα οποία υποχρεώνουν το ελληνικό Δημόσιο να  δανειστεί πρώτα για να τα εξοφλήσει ,και στη συνέχεια αυτές επιστρέφουν τους τόκους και το κέρδος τους από τη διαφορά στην ονομαστική τιμή των ομολόγων(σε σχέση με την τιμή που οι ίδιοι τα αγόρασαν).Τελικά, παίρνουν πίσω μόνον τα λεφτά τους, αλλά και φέτος έδωσαν στα τέλη Ιουλίου μέρος από τα ποσά προς επιστροφή που προέκυπταν από τις λήξεις ομολόγων τον Φεβρουάριο και κυρίως τον Μάιο (1,5 δισ. ευρώ,τα οποία η κυβέρνηση τα μετρά στο πρωτογενές πλεόνασμα 7μηνου!) Με αυτό τον τρόπο, αντί να κάνουν συμψηφισμό, κρατούν την Ελλάδα  δέσμια των δόσεων και των επιστροφών από τόκους, προκειμένου να δανείζεται για να πληρώνει τα ομόλογα αυτά στις λήξεις. Ετσι είναι που επιβάλλουν και τις απαιτήσεις τους, κάτω από καθεστώς πίεσης, για να δώσουν τις δόσεις.

Συνολικά από το χρέος των 25 δισ. ευρώ, που έχει φορτωθεί και πρέπει να πληρώσει για το 2014 η Ελλάδα, τα 15 τα έχουν ιδιώτες ή hedge funds και ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, σε ομόλογα που δεν έδωσαν για κούρεμα, σε αντίθεση με τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και τις ελληνικές τράπεζες, που έχασαν το 70% των κεφαλαίων τους! Καθώς το δάνειο των Ευρωπαίων τελειώνει,με τις τελευταίες δόσεις να δίνονται το 2014, οι πιέσεις έχουν ξεκινήσει από τώρα. Αν πάρουμε κανονικά τις καθυστερούμενες δόσεις φέτος ,τότε απομένουν συνολικά μόνο 15 δισ. ευρώ από το σύνολο του δανειακού πακέτου που απομένει. Στα 15 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και οι δόσεις που θα δώσει το ΔΝΤ, οι οποίες λήγουν το 2016, σε αντίθεση με τις δόσεις του ευρωπαϊκού δανείου (ESM) που λήγουν του χρόνου.Ταυτόχρονα όμως το 2014 η Ελλάδα κουβαλάει και πρέπει να εξοφλήσει το μεγαλύτερο βάρος του χρέους για  τα επόμενα 35-40 χρόνια. Συνολικά 25 δισ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζονται τα ανανεούμενα βραχυχρόνια δάνεια με τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, που είναι εσωτερικός δανεισμός από τις τράπεζες και τους Ελληνες αποταμιευτές.

Το 2015 είναι επίσης δύσκολη χρονιά, αλλά όχι όσο το 2014, με χρέος 16,1 δισ. ευρώ προς εξόφληση. Όμως,μετά τά το 2016, με τον τρόπο που έχει αναδιαρθρωθεί ο δανεισμός, οι υποχρεώσεις υποχωρούν σε μονοψήφια νούμερα μέχρι και το έτος 2036...Ειδικά στη δεκαετία μέχρι το 2023 τα ετήσια ποσά είναι έως 8 δισ. ευρώ και κατόπιν κυμαίνονται, αλλά πάντα μένουν σε μονοψήφιο αριθμό έως το έτος 2037, οπότε ανεβαίνουν στα 14,4 δισ. Γι αυτό υπάρχει η πίεση που ασκούν τώρα οι Γερμανοί και η Ευρώπη. Η κυβέρνηση και τα hedge funds δεν θέλουν νέο δανεισμό της χώρας, αλλά παράταση εξόφλησης των δανείων.Αν οι Ευρωπαίοι χάσουν το καρότο και το μαστίγιο των δόσεων από το 2014, τότε θα χάσουν και τον έλεγχο στην κυβέρνηση και θα τον πάρει το ΔΝΤ (και οι ΗΠΑ), το οποίο θα δίνει δόσεις δανείου στην Ελλάδα έως το 2016 .Ετσι εξηγείται η διάθεση των Ευρωπαίων να καθυστερούν τις δόσεις φέτος, όπως και τους τόκους από τα ακούρευτα ομόλογα που κατέχουν. Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες κατέχουν τώρα συνολικά 17 δισ. ευρώ σε ακούρευτα ειδικά ομόλογα, που επανεκδόθηκαν το 2012. Εξ ου και οι πιέσεις του Σόιμπλε για νέο δάνειο ,όπως και οι εξωφρενικές απαιτήσεις των Γερμανών βιομηχάνων «να δοθούν εγγυήσεις έναντι χρέους, με υποθήκευση δημόσιας περιουσίας σε ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια και ακίνητα». Γερμανοί και Ευρωπαίοι βιάζονται να δεσμεύσουν πολιτικά την Ελλάδα με την ομηρία ενός νέου δανείου ή με όρους εξασφάλισης.

Δεστε όμως τι συμβαίνει: εμείς εδώ και 4 χρόνια μνημονίων, πληρώνουμε τα ακούρευτα ομόλογα στους ιδιώτες που τα κατέχουν, με τη λογική «να μη γίνουμε Αργεντινή και να μας σέρνουν στα διεθνή δικαστήρια».Μόνον που υπάρχει μία διαφορά. Τα συγκεκριμένα ομόλογα των 5,3 δισ. ευρώ, λήξης εντός του 2014, είναι παλιά ομόλογα στο Ελληνικό Δίκαιο! Δεν είναι δηλαδή ομόλογα Διεθνούς Δικαίου, για να καταφύγουν οι ιδιώτες δανειστές σε ξένη χώρα (ΗΠΑ), από το Δίκαιο της οποίας διέπεται το  συγκεκριμένο χρέος, όπως κάνουν με την Αργεντινή...Αν όμως τυχόν δεν πληρωθούν τα hedge funds, ίσως επηρεαστούν οι τιμές των νέων ομολόγων ,και ας είναι εγγυημένα και Αγγλικού Δικαίου.Αυτά λήγουν από το 2023 και μετά και δεν θα μπορούν να πουλήσουν νωρίτερα με κέρδος, όπως ήταν το σενάριο βάσει του οποίου αγόρασαν τα hedge funds ποντάροντας σε επιμήκυνση 50 ετών ! Αν μπερδευτήκατε, τότε φαντασθείτε γιατί δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση! Δεν ξέρουν πως παίζεται το παιχνίδι απόδοσης/κινδύνου!

 Η κρίση είναι πρωτίστως κρίση διαχείρισης κερδών/ζημιων απο χαρτοφυλάκια μεγάλων παιχτών σε ομόλογα, και δευτερευόντως κρίση χρέους της χώρας....Φαντασθείτε αυτά τα νούμερα επί 10 φορές για τα Ιταλικά και τα Ισπανικά ομόλογα;;;

Είναι πολλά τα λεφτά, και 4 χρόνια τωρα,  μαζεύονται από φόρους, μειώσεις συντάξεων και μισθών...

Ηλίας Καραβόλιας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλου των κατοικούντων ἐν ταύτη· ...»

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής