Ένοπλη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου εκλάπησαν εκθέματα του μακροβιότερου -υπερχιλιετούς- θεσμού της αρχαιότητας

Ληστεία στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας,έκλεψαν 65 εκθέματα : Ληστεία πραγματοποιήθηκε στο παλιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας το οποίο φιλοξενούσε ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα.Συνολικά από 463 περίπου εκθέματα που διέθετε το μουσείο, οι δράστες Δυο κουκουλοφόροι εισέβαλαν σήμερα το πρωί στις 07.30 στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και υπό την απειλή καλάσνικοφ ακινητοποίησαν τη φύλακα και στη συνέχεια αφού έσπασαν προθήκες, άρπαξαν περίπου 60 αρχαία αντικείμενα μικρού μεγέθους (από αγαλματίδια, μέχρι δαχτυλίδια).
Σύμφωνα με τη φύλακα, ο ένας από τους δράστες μιλούσε καλά Ελληνικά. Οι κινήσεις τους έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα και το βίντεο θα αναλυθεί μήπως και ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα.
Στο Μουσείο σπεύδει η προϊστάμενη αρχαιοτήτων προκειμένου να ενημερωθεί για την κλοπή, ενώ εκτιμάται πως οι απώλειες στο μουσείο μπορεί να είναι πολύ περισσότερες.
Απόρροια της ληστείας, ήταν η υποβολή παραίτησης του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.


Η ληστεία σημειώθηκε σήμερα το πρωί, την ώρα που μία υπάλληλος πήγε να ανοίξει το μουσείο. Οι δράστες την ακολούθησαν και την ώρα που χτυπούσε την κάρτα της την απείλησαν με πιστόλι.
Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι ληστές μπήκαν μαζί της στο εσωτερικό του μουσείου και την έδεσαν σε μία καρέκλα. Στην συνέχεια έσπασαν τρεις προθήκες, άρπαξαν περίπου 60 αρχαία αντικείμενα και διέφυγαν.
Η υπάλληλος κατάφερε να λυθεί και να ειδοποιήσει την αστυνομία, στην οποία ανέφερε ότι οι δράστες φορούσαν κουκούλες και ότι ο ένας εκ των δύο δεν μιλούσε καλά ελληνικά.

πηγή: www.inews.gr

463 ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας φιλοξενεί 463 αρχαία έργα, που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, αλλά και από άλλα Μουσεία της ελληνικής επικράτειας. Τα εκθέματα καλύπτουν μεγάλο χρονολογικό φάσμα, από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. έως και τον 5ο αι. μ.Χ. Τα αρχαία έχουν εκτεθεί κατά θεματικές ενότητες και μέσα από αυτά παρουσιάζεται η υπερχιλιετής ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, του μακροβιότερου θεσμού της αρχαιότητας. Εκτός από τα αρχαία έργα τέχνης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα λεπτομερειακής πληροφόρησης μέσα από το πλούσιο εποπτικό υλικό.
Τα σημαντικότερα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο είναι τα χρυσά δακτυλίδια-σφραγίδες με τις πρώτες απεικονίσεις αγωνισμάτων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μινωϊκής και μυκηναϊκής τέχνης, τα χάλκινα και πήλινα γεωμετρικά ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων που προέρχονται από την Ολυμπία και αποτελούν τις πρώτες παραστάσεις των ιστορικών χρόνων που παραπέμπουν σε αρματοδρομίες, διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές, όπως δίσκοι, αλτήρες, αρύβαλλοι κ. ά., καθώς επίσης και τα εκθέματα που απαρτίζουν την ενότητα των Ολυμπιακών αγωνισμάτων. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενεπίγραφες βάσεις από αγάλματα αθλητών που κοσμούσαν κατά την αρχαιότητα την Άλτη, οι λίθινες και χάλκινες επιγραφές, που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, τα χάλκινα ειδώλια αθλητών, αλλά και πολλά αγγεία με παραστάσεις αθλητών.Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΔΕΚΑΘΛΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ