Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός

Για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό

Γράφει ο Χαρίλαος Ιωαν. Νούσιας

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής


Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το τι είναι "πρόοδος" και το τι είναι "καθυστέρηση". Και είναι πραγματικά τόσο μεγάλο το θράσος ορισμένων, που συστηματικά αντιστρέφουν τους όρους και διαστρέφουν την ίδια την πραγματικότητα. Μαζί μ' αυτούς που το κάνουν γιατί έτσι τους συμφέρει, υπάρχουν και οι "συν αυτών" απολογητές.

Πρόσφατα στο άρθρο "Αθλητισμός και εμπορευματοποίηση", το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ" και στον τοπικό τύπο, θέσαμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα: την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Οι θέσεις αυτές συζητήθηκαν και οι προβληματισμοί που υπήρχαν στο χώρο της νεολαίας εντάθηκαν. Πρέπει τώρα να μιλήσουμε στη νεολαία του τόπου πιο καθαρά...

Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Ως κοινωνικά φαινόμενα και λειτουργίες συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία. Αποτελούν βασική προϋπόθεση, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να διαμορφώνουν όσο γίνεται ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα και την πειθαρχία σε κανόνες και κοινωνικές αξίες. Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικοοικονομικό σύστημα.
Σήμερα παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για άθληση αυξάνονται χρόνο με το χρόνο αλματωδώς και λόγω των συνθηκών ζωής, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, μειώνονται ουσιαστικά και αυτές οι υποτυπώδεις κρατικές παροχές. Γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας, όπως τα ιδιωτικά γυμναστήρια, οι πισίνες, τα γήπεδα 5Χ5, τα κλαμπ κλπ. Άνοιξαν οι πόρτες, σε όλο το φάσμα του αθλητισμού και σε όλα τα αθλήματα, στα οικονομικά μεγαθήρια και τα μονοπώλια. Ακόμα και οι κανονισμοί των αθλημάτων αλλάζουν στην κατεύθυνση να δημιουργηθεί ένα θέαμα από λίγους για κατανάλωση από τους πολλούς. Νέα αθλήματα δημιουργούνται με σκοπό το θέαμα και τα κέρδη των πολυεθνικών.
Αυτό το βλέπουμε ξεκάθαρα, αν κοιτάξουμε στο παρασκήνιο των υποτιθέμενων θριάμβων, των ψεύτικων συνθημάτων, τον οπαδισμό. Θα δούμε τη διαπλοκή, τα οικονομικά συμφέροντα, τον τζόγο, το ντοπάρισμα, το δουλεμπόριο αθλητών, την εξαγορά συνειδήσεων, την αδικία.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν παρά να είναι... η οπισθοδρόμηση και το παρελθόν. Το νέο που μπορούμε να διεκδικήσουμε είναι στην ευρύτερη αξία της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, που βοηθά τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του. Το πρότυπο του αθλητισμού, ως κοινωνική λειτουργία και λαϊκό δικαίωμα, είναι πράξη φυσικής υγείας, παιδείας, αυτογνωσίας, ομαδικότητας, αλληλεγγύης, άμιλλας, ειρήνης και προόδου. Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός, αποτελώντας ενιαίο σύνολο δικαιωμάτων, μπορούν να παίξουν ρόλο και στην αφύπνιση, στη μεταστροφή των συνειδήσεων.
Και αυτό μπορεί να γίνει, όχι έτσι γενικά και αόριστα αλλά με τη χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση.

Πρέπει σήμερα να διεκδικήσουμε το εφικτό, που να καλύπτει τις ανάγκες μας:
* Τη διαμόρφωση ενιαίου συστήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην εκπαίδευση, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες για τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης των νέων.
* Οργανωμένη προσχολική αγωγή με βάση το αθλητικό παιχνίδι. Ανάλογη διαμόρφωση των παιδικών χαρών και των παιδότοπων, καθώς και διορισμό των απαιτούμενων καθηγητών Φυσικής Αγωγής.
* Για κάθε φάση της σχολικής ζωής, ανάλογα με τις ανάγκες σωματικής ανάπτυξης και συναισθηματικής ωρίμανσης των νέων, τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός προγράμματος, που να ανταποκρίνεται σ' αυτές τις ανάγκες (διορισμός καθηγητών Φυσικής Αγωγής, διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, προαύλιων χώρων, διάθεση εποπτικού υλικού), καθώς και θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων σε τακτά διαστήματα.
* Την οργάνωση ειδικών προγραμμάτων για παιδιά με σωματικά προβλήματα και προβλήματα υγείας.
* Καθιέρωση κάρτας υγείας πλήρως ενημερωμένης και κάρτας εξέλιξης για κάθε μαθητή.
* Στα πανεπιστήμια να ενθαρρύνεται και να στηρίζεται η συμμετοχή των φοιτητών στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, να στηρίζονται οι φοιτητικοί σύλλογοι με μέσα και υποδομές.
* Ανάπτυξη της άθλησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας με καθηγητές Φυσικής Αγωγής και τα απαιτούμενα μέσα.

Στην ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού οι ΟΤΑ έχουν σημαντικό ρόλο. Πρέπει να διαμορφώνουν προϋποθέσεις άθλησης δωρεάν για όλους, ιδιαίτερα για τους νέους. Γι' αυτό, στο γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό που είναι σε εξέλιξη, χρειάζεται να αποτυπώνονται πλήρως οι ανάγκες αυτές. Να δεσμεύονται συγκεκριμένοι χώροι και να απαλλοτριώνονται με κρατικούς πόρους. Να διαμορφώνονται αίθουσες γυμναστικής και τα κατάλληλα γήπεδα, τα οποία να διαθέτουν οργανωμένα προγράμματα με το απαιτούμενο προσωπικό για σύγχρονη και ασφαλή άσκηση. Να αξιοποιούνται σχολικές γιορτές, να διοργανώνονται εκδρομές και άλλες δραστηριότητες με αθλητικό περιεχόμενο. Να διαμορφώνονται ιδιαίτερα προγράμματα για ΑμΕΑ και άλλες κατηγορίες πληθυσμού.
Το κράτος οφείλει να υποστηρίζει την αθλητική δραστηριότητα σωματείων και φορέων των εργαζομένων. Υποχρεωτικά μεγάλες μονάδες και υπηρεσίες πρέπει να διαθέτουν αίθουσες γυμναστικής με όργανα και προσωπικό.
Όσον αφορά τα αθλητικά σωματεία, με γενικότερο κοινωνικό ρόλο, να αποτελέσουν τη βάση του αθλητισμού. Πρέπει το σωματείο να συγκροτείται και να λειτουργεί σε πλατιά δημοκρατική βάση και να συσπειρώνει ευρύτερα τους εργαζόμενους του χώρου.
Να καταργηθεί ο επαγγελματικός αθλητισμός που βασίζεται στους επιχειρηματίες και χορηγούς και έχει μεταβληθεί σε επιχείρηση. Να καταργηθούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες. Η βάση του Αθλητισμού είναι το σχολείο και η γειτονιά, και σ' αυτήν τη βάση αναπτύσσεται ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων, ο οποίος στηρίζεται από το κράτος.
Το κράτος οφείλει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για το έργο του σωματείου. Να καλύπτει τα έξοδά του με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να κοπούν οι δεσμοί με τους σπόνσορες. Αποτελεί ένα μέτρο, ειδικά για τους νέους αθλητές, για να σταματήσει η παθογένεια των αναβολικών.
Η συμμετοχή όλων να είναι ελεύθερη, η συνδρομή μελών συμβολική και η προπόνηση δωρεάν. Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στην υγεία των αθλητών, με ύπαρξη κάρτας υγείας και παρουσία γιατρού σε όλους τους αγώνες. Να μετέχουν στους αθλητικούς συλλόγους οι ίδιοι οι αθλητές.
Όλα αυτά δεν είναι αδιανόητα ούτε ουτοπίες. Μπορούμε να τα διεκδικήσουμε και να τα πετύχουμε. Όλοι ενωμένοι, η νεολαία με το κίνημα του λαού. Χωρίς παρεκκλίσεις και με τελικό στόχο ένα άλλο ανώτερο και καλύτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, που θα βάζει τις ανάγκες μας πάνω απ' τα κέρδη των λίγων.


* Ο Χαρίλαος Ιωαν. Νούσιας είναι μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης και υπεύθυνος της Δανειστικής Βιβλιοθήκης "ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΔΑΜΟΥΛΑΣ"

(Πηγή: http://www.leukipoli.gr/2008/uncategorized.asp?id=2471)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλου των κατοικούντων ἐν ταύτη· ...»

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής