Α.Αϊνστάιν: "...και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κων/νος Καραθεοδωρή..."

O Aλμπερτ Αϊνστάιν στην τελευταία συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε το 1955 αναφέρει:
«Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα"

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Βερολίνο, 13 Σεπτεμβρίου 1873 – Μόναχο, 2 Φεβρουαρίου 1950) ήταν κορυφαίος σύγχρονος έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Καραθεοδωρή ήταν γνωστός εκτός Ελλάδας ως Constantin Carathéodory και συχνά αναφέρεται (λανθασμένα) ως Καραθεοδωρής. Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας.

Αποκαλυπτήρια αγάλματος
Στις 2 Φεβρουαρίου 1950, σαν αύριο, έφυγε και για το λόγο αυτό αύριο στις 2 Φεβρουαρίου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός του στο χώρο του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Περιστερίου.
karatheo1.jpg

Εμείς οι Περιστεριώτες ας θυμόμαστε ότι τον έχουμε -και μας τιμά- στον Δήμο μας.
Σχετικά με τον Κ. Καραθεοδωρή ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Παχατουρίδης πρότεινε:
«Το κενό που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια από την πολιτεία, δηλαδή της ανάδειξης της σπουδαιότητας αυτού του ανθρώπου, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να το καλύψει. Προτείνουμε λοιπόν ο Δήμος Περιστερίου μαζί με τον Δήμο Κομοτηνής και με το ίδρυμα Καραθεοδωρή να θεσμοθετήσει ένα συμπόσιο διεθνές που θα γίνεται κάθε δύο χρόνια στην χώρα μας για να αναδείξει αυτό που τόσα χρόνια είναι κρυμμένο. Να βάλει τα πράγματα στην θέση τους και να αναδείξει την σπουδαιότητα και το πολύ μεγάλο έργο που έχει προσφέρει στην φυσικομαθηματική επιστήμη παγκόσμια ο Καραθεοδωρή. Η πρόταση είναι ο Δήμος Περιστερίου μαζί με τον δήμο Κομοτηνής να διοργανώσει στο Περιστέρι στις 13 του Σεπτέμβρη, ημέρα γέννησης του Καραθεοδωρή, το πρώτο διεθνές συμπόσιο φυσικομαθηματικής επιστήμης το οποίο μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε τέτοιες σπουδαίες προσωπικότητες που δυστυχώς όπως ανέφερα η πολιτεία δεν έχει κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει. Έρχεται η τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ο Δήμος Κομοτηνής που έμπρακτα έχει δείξει εδώ και χρόνια ότι έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και ο Δήμος Περιστερίου τώρα να κάνουν αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει κάποιοι άλλοι».



Να θυμίσω, επίσης, ότι
μετά από καθυστέρηση 56 χρόνων, μόλις πέρσι, η ελληνική Πολιτεία τίμησε τον Κ. Καραθεοδωρή, ενώ τα ελληνικά Ταχυδρομεία προηγήθηκαν της επίσημης Πολιτείας με την έκδοση του παρακάτω γραμματόσημου:

Ελληνικά γραμματόσημα του 1994 που απεικονίζουν τον Κ. Καραθεοδωρή και τον Θαλή τον Μιλήσιο.
Τα ελληνικά Ταχυδρομεία προηγήθηκαν της επίσημης Πολιτείας. (Κλικ στην εικόνα για μεγέθυ
νση)

Η ακαδημαϊκή του καριέρα περιλαμβανει έδρες διδασκαλίας μαθηματικών στα γερμανικα πανεπιστήμια της Βόννης, του ανοβέρου, του Μπρεσλαου, του Γκέτιγκεν, του Βερολίνου και του Μοναχου. αναδεικνύεται έτσι σε κορυφαίο μαθηματικό παγκόσμιου επιπέδου. Το 1920, αναλαμβανει κατ΄ εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου να οργανώσει το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο της Ιωνίας στη Σμύρνη, των αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Κατορθώνει να διασώσει τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και μετα τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, μεταφέροντας τους τόμους της στο Πανεπιστήμιο αθηνών. Το διαστημα 1922-1924 είναι καθηγητής μαθηματικών και μηχανικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 1924, εγκαθίσταται οριστικα στο Μόναχο. Επιστρέφει στην Ελλαδα το 1930, προκειμένου να συμβαλει στην αναδιοργανωση των Πανεπιστημίων αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο Ανδρας Μεγαλείο
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, φεύγει στις 2 Φεβρουαρίου 1950. Ο κόσμος των μαθηματικών και της φυσικής τον θρηνεί...)

Πολύπλευρος και παραγωγικός μαθηματικός πια, ο Κ. Καραθεοδωρής βαζει τη σφραγίδα της επιτυχίας στα θέματα με τα οποία ασχολείται, τα οποία όμως λατρεύει... Το πεδίο της έρευνας του, ευρύ. Λογισμός των μεταβολών, μερικές διαφορικές εξισώσεις, πραγματικές συναρτήσεις, μιγαδικές συναρτήσεις, γεωμετρική οπτική, θερμοδυναμική, γεωμετρία, θεωρία των συνόλων, αστρονομία, ειδική θεωρία της σχετικότητας του α. Αϊνσταιν. Πρέπει να σημειωθεί η στενή επιστημονική συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και του Αϊνσταιν. Ο θείος ΄αλμπερτ τον θεωρεί δασκαλό του... Δεν έχει σημασία ότι ο Καραθεοδωρής δεν είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό όσο ο Αϊνσταιν... Στη σχέση του Καραθεοδωρή με τον αινσταϊν υπαρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας βοήθησε αρκετα με τις μαθηματικές του γνώσεις τον αινσταϊν στην εκπόνηση της Θεωρίας της Σχετικότητας. Ο αινσταϊν ήταν ένας κορυφαίος φυσικός. Όχι όμως και μαθηματικός. Γι' αυτό στηρίχθηκε σε καποιο βαθμό στη μαθηματική ιδιοφυία του Καραθεοδωρή. Η Φυσική χρειαζεται τη γλώσσα των Μαθηματικών για να εκφραστεί. Σήμερα, για παραδειγμα, όλοι ξέρουν τον Στέφεν Χόκινγκ. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι δίπλα του, «αθόρυβα», στέκεται ένας διαπρεπέστατος μαθηματικός σαν τον καθηγητή της Οξφόρδης, Ρότζερ Πένροουζ;

Περισσότερα :

1) στο YouTube.com
2) Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή - Βικιπαίδεια

3) Σύνδεσμος Φίλων Κ. Καραθεοδωρή

4) Κωνσταντινος καραθεοδωρή (www.anemologio.gr/)

5)
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: ο Αϊνστάιν του Ελληνισμού :. ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλου των κατοικούντων ἐν ταύτη· ...»

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής