Φυσική Αγωγή κ' Φυσικοθεραπεία
Γυμναστές προς φυσικοθεραπευτές:
λίγη ψυχραιμία συνάδελφοι
Αντιδρώντας σε νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών έχει επιδοθεί σε σειρά επιθέσεων κατά την πολυπληθούς οικογένειας των Ελλήνων Γυμναστών. Μάλιστα, με την από 8-4-2019 επιστολή τους προς Υπουργούς, Πολιτικά Κόμματα και κοινοποίηση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τους χαρακτηρίζουν ως ανήκοντες σε «μη συγγενή με τους Φυσικοθεραπευτές επιστημονικό κλάδο» και ότι τυχόν συνύπαρξη πανεπιστημιακών τμημάτων Φυσικοθεραπείας και Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ) στην ίδια Σχολή θα έχει «σοβαρότατες συνέπειες στη δημόσια υγεία»!
Δεν γνωρίζω τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία στηρίχτηκαν τα μέλη του ΔΣ του συμπαθούς Συλλόγου προκειμένου να προβούν στις παραπάνω δηλώσεις. Γνωρίζω όμως ότι τα συντεχνιακά συμφέροντα έχουν διαχρονικά βλάψει όχι μόνο την δημόσια υγεία, αλλά και την αξιοπρέπεια των περισσοτέρων Ελλήνων.
Η Φυσική Αγωγή εξετάζει την ανθρώπινη κίνηση-άσκηση σε όλες τις εκφάνσεις της (αγωγή, αθλητισμός, πολιτισμός, υγεία), απευθύνεται προς όλες τις πληθυσμιακές ομάδες (παιδιά, εφήβους, ενήλικες και τρίτη ηλικία) και είναι παρούσα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με πρωτεργάτη τον «πατέρα της Σουηδικής Γυμναστικής» P.H. Ling, η Φυσικοθεραπεία, πρωτοεμφανίστηκε μόλις στις αρχές του 19ουαιώνα και επικεντρώνεται στη διατήρηση, ενίσχυση και αποκατάσταση της ανθρώπινης κίνησης και φυσικής λειτουργίας που έχουν τρωθεί ή πρόκειται να περιοριστούν από ασθένεια, τραυματισμό ή ανικανότητα.
Συνεπώς, οι δύο κλάδοι έχουν σαφή, και ταυτόχρονα διακριτή, συγγένεια. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα πλήθος αποφοίτων Φυσικοθεραπείας επέλεξαν τα ΤΕΦΑΑ για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση Διδακτορικού διπλώματος. Μέχρι και 40% φθάνει το ποσοστό των κοινών μαθημάτων στα προγράμματα σπουδών Φυσικοθεραπείας και ΤΕΦΑΑ. Για τους τελευταίους, το υπόλοιπο περίπου 60% αφιερώνεται στην άσκηση. Άσκηση για αγωγή, αθλητισμό, πολιτισμό, και, κυρίως, υγεία.
Είναι πλέον εγκύρως διαπιστωμένο ότι η άσκηση προστατεύει-προάγει την υγεία και συγχρόνως θεραπεύει πολλές νοσηρές καταστάσεις. Το παγκόσμιο κίνημα «Εxercise is Μedicine» ήδη έφθασε και στην Ελλάδα. Ερευνητικά δε αποτελέσματα των ΤΕΦΑΑ της χώρας στον τομέα της άσκησης και υγείας έχουν υιοθετηθεί από κορυφαίους οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα Υπουργεία Υγείας ΗΠΑ και Αυστραλίας, και την Ευρωπαϊκή Ένωση Ρευματολογίας, ενώ μέλη των, συμβουλεύουν κυβερνήσεις άλλων χωρών για θέματα περιβάλλοντος και υγείας, και εκτελούν χρέη εξεταστών σε μεταπτυχιακά προγράμματα Ιατρικών Σχολών του εξωτερικού.
Τέλος, απόφοιτοι των ελληνικών ΤΕΦΑΑ έχουν επανδρώσει, μεταξύ άλλων, το μεγαλύτερο κέντρο αποκατάστασης καρδιοαγγειακών νοσημάτων της Ευρώπης που εδρεύει στη Μ. Βρετανία. Τι παραπάνω υπάρχει στον επιστημονικό χώρο της φυσικοθεραπείας ώστε να ζητείται ο αποκλεισμός των Γυμναστών από το φυσικό τους αντικείμενο; Γίνονται και στο εξωτερικό αυτά;
Σε κάθε περίπτωση, η επιμονή των συνδικαλιστών-Φυσικοθεραπευτών να εμπλέκονται σε ακαδημαϊκά θέματα είναι άκρως προβληματική και οδηγεί σε ρήξεις αντί για εποικοδομητικές συνέργειες. Η άσκηση είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μονοπωλείται. Τους καλώ λοιπόν να επιδείξουν ψυχραιμία και να επιδιώξουν τον διάλογο. Με χαρά θα τους ακολουθήσουμε.
Γιάννης Κουτεντάκης,
Καθηγητής Εργοφυσιολογίας
Πρόεδρος ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
18-4-2019