Βουλή των Ελλήνων: Διάλογος σε θέματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

19-3-2014
  «ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: "Να μη μειωθούν αλλά αντίθετα να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης"
.
Η προοδευτική υποβάθμιση και συρρίκνωση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα δημιουργεί ανησυχίες ως προς τη γενικότερη υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής (ΦΑ) και του Αθλητισμού σε όλη την επικράτεια.
Πέραν της μείωσης μίας (1) ώρας από το τρέχον σχολικό έτος με την εφαρμογή του Ν. 4186/2013 και του ΦΕΚ 2121/Β/2013, οι ώρες διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής θα μειωθούν περαιτέρω στη Β’ Γυμνασίου και στη Β’ Λυκείου κατά μία (1), από το σχολικό έτος 2014-2015. Η εξέλιξη αυτή θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση στα σχολεία.
Η εκπαιδευτική και αναπτυξιακή διάσταση της ΦΑ αποτελούν απαραίτητα στοιχεία στην ουσιαστική πρόοδο της υγείας των παιδιών και γενικότερα του λαού μας.
Δεδομένου ότι η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός αποτελεί ένα ουσιώδες στοιχείο αγωγής για όλη μας τη ζωή μέσα στο Εκπαιδευτικό Σύστημα, θεωρούμε απαραίτητη την ενίσχυση του μαθήματος στο σχολείο.
Σύμφωνα με πλήθος μελετών διαφαίνεται πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την υγεία και ειδικότερα για τους νέους, λαμβάνοντας υπόψη το σύγχρονο τρόπο ζωής που ευνοεί την ανάπτυξη της παχυσαρκίας, καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη κλπ. Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι οι νέοι και οι νέες πλήττονται από την παχυσαρκία όλο και περισσότερο υποθηκεύοντας έτσι τη μελλοντική τους υγεία. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

 Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ:

Θανάσης Παφίλης,

Γιάννης Γκιόκας και

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

 πηγή: www.902.gr
-------------------------------------------------------------------------------24-2-2014

Στελέχη του παλιότερου υπουργείου Παιδείας που ήταν ενιαίο με το Πολιτισμού και Αθλητισμού ουσιαστικά προώθησαν συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών τα οποία με πρόσχημα τη δημιουργία πρωταθλημάτων κλπ, διαφήμιζαν προϊόντα τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία.

Την καταγγελία αυτή έκανε στη Βουλή ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης  και σημειίωσε: «Δεν μπορούμε να παραδώσουμε τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή να γίνονται «εργαλεία» προώθησης εταιρικών ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στα σχολεία, με τις ευλογίες μάλιστα των παραγόντων του εκάστοτε Υπουργείου. Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο κ. Αμανατίδης τόνισε επίσης ότι: 

Α.Η χώρα μας αφιερώνει τις λιγότερες ώρες φυσικής αγωγής και άσκησης στο πρόγραμμα της μέσης εκπαίδευσης σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου μία μέρα πριν ξεκινήσει το σχολικό έτος, με το νόμο που ψηφίστηκε το μάθημα της φυσικής αγωγής καταλαμβάνει από 1% έως 5% στο συνολικό πρόγραμμα διδασκαλίας. Αυτό είναι αρνητικό ρεκόρ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιστορικό χαμηλό στην ελληνική εκπαίδευση.
Β. Την ίδια στιγμή –γνωρίζετε τα στοιχεία, κύριε Υπουργέ- η χώρα μας παρουσιάζει τους υψηλότερους δείκτες παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα Ελληνόπουλα ξεκινούν το κάπνισμα πολύ πιο νωρίς και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τα παιδιά των άλλων κρατών-μελών.
Γ. Έστω όμως και αυτές οι ελάχιστες ώρες φυσικής αγωγής, πώς γίνονται στο δημόσιο σχολείο; Διεξάγονται απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα; Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους άσκησης, ενώ είναι τέτοιες οι περικοπές –άσχετα από το εάν το κονδύλι έχει πάει στους δήμους- και είναι τόσο μικρά τα κονδύλια που θα δοθούν από τα σχολεία για αθλητικό υλικό που ουσιαστικά τα σχολεία ζητιανεύουν για να υπάρχει αυτό το υλικό.
Δ. Η κατάσταση είναι χειρότερη στα αθλητικά σχολεία τα οποία η Κυβέρνηση τα διαλύει, τα απαξιώνει, τα πηγαίνει σε λουκέτο, ενώ έβαλε διάταξη για τη δημιουργία αθλητικών ακαδημιών από ιδιώτες που θα μπορούν να διεξαγάγουν αθλητικές έρευνες με μαθητές-αθλητές, αλλά είναι άγνωστο με ποιους όρους θα διεξαχθούν αυτές και με ποιους σκοπούς. Βέβαια, τα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν διεισδύσει σ’ όλα τα σχολεία.
 Ε. Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών, προτείνουμε την ουσιαστική αναβάθμιση της φυσικής αγωγής στο δημόσιο σχολείο μέσα από μία συγκεκριμένη δέσμη μέτρων.
Ζ.Μια αριστερή διακυβέρνηση για την εκπαίδευση και για τον αθλητισμό θα έχει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων φυσικής αγωγής και για τη βελτίωση της φυσικής και κινητικής κατάστασης των νέων.
Η.Επανεντάσσουμε τη φυσική αγωγή στο πρόγραμμα του σχολείου σε αντιστοιχία με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδέουμε το δημόσιο σχολείο με τις δημόσιες και δημοτικές αθλητικές υποδομές και αναβαθμίζουμε τις σχολικές αθλητικές υποδομές. Συνδυάζουμε τη φυσική αγωγή με άλλες εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, αναδιοργανώνουμε και ανασυντάσσουμε το μαζικό αθλητισμό και τους μαθητικούς αγώνες σε υγιή βάση, ενώ θεσπίζουμε τον προληπτικό έλεγχο της υγείας των μαθητών και την καθολική ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.
Θ. Οπως όλα τα κοινωνικά αγαθά, η υγεία, η παιδεία και ο αθλητισμός -γιατί θεωρώ ότι είναι και κοινωνικό αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα- έχουν μπει στο «κρεβάτι του Προκρούστη» των περικοπών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η ψυχική και η σωματική υγεία των νέων παιδιών, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών. Διότι η άθληση είναι, βέβαια, κάτι που ξεκινάει από την προσχολική ηλικία και φτάνει μέχρι το τέλος της ζωής.
Ι.Μια ανατροπή αυτής της πολιτικής θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στον τομέα αυτό. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να επαίρεται και να υπερηφανεύεται ότι κόβει από την παιδεία και από όλες τις δραστηριότητες εκατομμύρια ευρώ. Πού πηγαίνουν αυτά; Πηγαίνουν σε ένα βαθύ βαρέλι χωρίς πάτο. 

 Πηγή: esos.gr 

--------------------------------------------------------------------------------------------

 7-1-2008

Ερώτηση του Βουλευτή κ. Βασ. Κεγκέρογλου σχετικά με το «ρόλο του αθλητισμού στην εκπαίδευση» (ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου)
και
Απάντηση του  ΥπΕΠΘ στην ερώτηση

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ:   3829
Ημερομηνία καταθέσεως:    07/01/2008ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

Βουλευτής Ηρακλείου – ΠAΣΟΚ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

κ. Ε. Στυλιανίδη

ΘΕΜΑ: Ο ρόλος του αθλητισμού στην εκπαίδευση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του την 13 Νοεμβρίου 2007 καλεί όλα τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν την διδασκαλία της φυσικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από ειδικευμένους καθηγητές φυσικής αγωγής.

Στο σκεπτικό της απόφασης λαμβάνονται υπόψη ότι η φυσική αγωγή είναι το μόνο σχολικό μάθημα που στόχο έχει να προετοιμάσει τα παιδιά για ένα υγιή τρόπο ζωής, το υπερβολικό βάρος που προκαλείται από την καθιστική ζωή και την ακατάλληλη δίαιτα και το άγχος των παιδιών που επιφέρει το διάβασμα και η διάκριση στα μαθήματα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη της υγείας στο πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων διδασκαλίας, προωθώντας μια σημαντική δραστηριότητα, ώστε τα παιδιά να μπορούν να ξεκινήσουν τη σωματική άθληση σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία προς όφελος της ανάπτυξης της υγείας τους.

Επειδή η τακτική άσκηση των παιδιών από μικρή ηλικία συμβάλλει στην ανάπτυξη υγειών οργανισμών, βοηθάει στην ομαλή ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων αλλά συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου το Υπουργείο να εφαρμόσει σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στη χώρα μας, το με αριθμό 2007/2086 (ΙΝΙ) ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το ρόλο του αθλητισμού στην παιδεία;

Ο ερωτών Βουλευτής


Βασίλης Κεγκέρογλου
(Η ερώτηση σε μορφή Word: ΕΔΩ)

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμός Ασφαλείας;
Να διατηρηθεί μέχρι:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ανδρέα Παπανδρέου 37
151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ
Μαρούσι, 30-1- 2008
Αρ.Πρωτ.ΒαθμόςΠροτερ.
3099/ΙΗ
Τηλέφωνο: 210 - 34.42.320
FAX: 210-34.42.365
SARA
ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων

ΚΟΙΝ: Βουλευτή κ.
- Βασ. Κεγκέρογλου
 (Δια της Βουλής των Ελλήνων)
ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμό 3829/7-1-08»

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 3829/7-1-08, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Βασ. Κεγκέρογλου σχετικά με το «ρόλο του αθλητισμού στην εκπαίδευση», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Α. Σύμφωνα με την αριθ.12/773/77094/Γ1/28-7-2006 (ΦΕΚ1139/ τ.Β7 2006) Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Αναμόρφωση ωρολογίων προγραμμάτων στο Δημοτικό Σχολείο», το μάθημα της Φυσικής Αγωγής διδάσκεται:
Ι. σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου δύο (2) ώρες την εβδομάδα.
II. Στο πρόγραμμα του Ολοήμερου σχολείου:
α. για τις Α' και Β' τάξεις, διδάσκεται τέσσερις ώρες την εβδομάδα και αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα και
β. για τις Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεις αποτελεί μάθημα επιλογής και διδάσκεται δύο ώρες (2) την εβδομάδα.
III. Στα Σχολεία που εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Καλλιπάτειρα», στις Γ'. Δ'. Ε' και Στ'
τάξεις, μία ώρα της Ευέλικτης Ζώνης διατίθεται για το εν λόγω πρόγραμμα.
Β. Σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γυμνασίου, που καθορίζεται με τη με αριθμ. 54530/Γ2 (ΦΕΚ 771/Τ.Β78-6-05) Υπουργική Απόφαση, το μάθημα της Φυσικής Αγωγής διδάσκεται 3 ώρες εβδομαδιαίως στην Α' Γυμνασίου, 3 ώρες στη Β' Γυμνασίου και 2 ώρες στη Γ' Γυμνασίου.

Σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου, που καθορίζεται με τη με αριθ. 63447/Γ2 (ΦΕΚ 921/τ Β75-7-05) Υπουργική Απόφαση, το συγκεκριμένο μάθημα διδάσκεται:
• στην Α' Τάξη 2 ώρες εβδομαδιαίως στο πρώτο τετράμηνο και 1 ώρα στο δεύτερο τετράμηνο
• στη Β' Τάξη 2 ώρες την εβδομάδα καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους
• στη Γ' Τάξη 1 ώρα εβδομαδιαίως καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Γ. Το ΥΠΕΠΘ, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής, καταγράφει, αξιολογεί και προγραμματίζει ύστερα από συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής των Νομαρχιών, τις Ομοσπονδίες, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και άλλα Υπουργεία, θέματα 
σχετικά με την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λειτουργίας της Φυσικής Ανωγής.

  Ήδη μελετάται η θεσμοθέτηση επιπλέον ωρών γυμναστικής στα σχολεία, καθώς και η εισαγωγή της στην προσχολική ηλικία.


Όπως επιστημονικά τεκμηριώνεται, η τακτική σωματική άσκηση βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία, συμβάλει θετικά στη μαθησιακή διαδικασία και είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην αναχαίτιση της παιδικής παχυσαρκίας και στην αποβολή ανθυγιεινών συνηθειών από το σημερινό τρόπο ζωής.

Επιπλέον, η Φυσική Αγωγή στα σχολεία, με την παιδαγωγική της σημασία, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση διακρίσεων ρατσισμού, ξενοφοβίας και βίας.
Στα καινούργια βιβλία για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά και αφορούν τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υπάρχουν κεφάλαια που αναφέρονται στη σύνδεση της άσκησης με την υγεία και στη δια βίου άσκηση, δίνοντας έμφαση σε ένα μοντέλο «αθλητικής αγωγής με πρωταρχικό σκοιιό να αναπτύξει στους μαθητές την κουλτούρα της συμμετοχής σε αθλήματα». Σε αυτό το μοντέλο οι μαθητές μαθαίνουν να συμμετέχουν σε αθλήματα, αλλά και να συντονίζουν και να διευθύνουν τις αθλητικές τους εμπειρίες. Παράλληλα, στα βιβλία των εκπαιδευτικών -ιδιαίτερα στο βιβλίο «Φυσική Αγωγή Α' Γυμνασίου» - παρουσιάζονται σχετικά πλάνα μαθημάτων συμμετοχής σε αθλήματα, έτσι ώστε οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής να μπορούν να προεκτείνουν την εφαρμογή τους. Ενισχυτικά, πραγματοποιήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια επιμορφώσεις των καθηγητών Φυσικής Αγωγής πάνω στα νέα εκπαιδευτικά πακέτα που για πρώτη φορά εντάχθηκαν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, αποκτώντας τα δικά του βιβλία (σύνολο δέκα), αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται συμβάλλοντας και στον εξορθολογισμό τού συστήματος Φυσικής Αγωγής στα σχολεία.

Η Ελλάδα καθίσταται πλέον από τις ελάχιστες χώρες που έχουν, τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές, βιβλίο για το μάθημα της Φυσικής Ανωγής.
Στο θέμα του αθλητικού υλικού και εγκαταστάσεων υπάρχει συνεργασία με τον Ο.Σ.Κ, σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων της χώρας.
Αναγνωρίζοντας το ζωτικό κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αθλητικοί σύλλογοι στις τοπικές κοινότητες, η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΠΘ επιλέγει για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Τ.Α.Δ/Ε Τ.Α.Δ μαθητές και καθηγητές Φυσικής Αγωγής με συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας (1104 αναπληρωτές και 99 μόνιμοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2007-08). Ήδη ισχύει η αριθ.891/2000/Γ4 Υπουργική Απόφαση για την λειτουργία των Τ.Α.Δ/Ε.Τ.Α.Δ και η αριθ.36682/Γ4/2000 Υπουργική Απόφαση για την επιλογή καθηγητών Φυσικής Αγωγής που διδάσκουν στα εν λόγω σχολεία,

Επιπλέον, οι σχολικές αθλητικές δραστηριότητες διέπονται από την αριθ. 112843/Γ4/14-10-05 Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ 1497/τ.Β'/1-11-05), η οποία τροποποιείται ανάλογα με τις προτάσεις των ομοσπονδιών. Η κατάκτηση νίκης στους εν λόγω αγώνες τυγχάνει ευεργετημάτων που απορρέουν από τις διατάξεις του Ν 2725/99 ενω αξιοσημείωτη καί με διακρίσεις - που παρατίθενται στους συνημμένους πίνακες- είναι η συμμετοχή της χώρας μας σε παγκόσμια σχολικά πρωταθλήματα ως μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού (I.S.F).

Δ. Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. αξιολογώντας το ρόλο και τη σημασία της διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής έχει ήδη ενσωματώσει το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο εκπαιδευτικό έργο των Τ.Ε.Ι.. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεται και η σπουδαιότητα όσων αποτυπώνονται στο ψήφισμα της 13ης Νοεμβρίου 2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με τίτλο «Ο ρόλος του Αθλητισμού στην Εκπαίδευση» (2007/2086 (ΙΝΙ)) και, ειδικότερα, ότι ο αθλητισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δια βίου μάθηση και ότι πρέπει να μπορούν να μετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες σπουδαστές όλων των ηλικιών,
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 1404/1983, όπως αυτό αντικαταστάθηκε και ισχύει με το άρθρο 4 του Ν. 2916/2001, ορίζεται ότι: «σε κάθε ΤΕΙ συνιστάται Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής (Κ.Ξ.Γ.Φ.Α.), το οποίο αποτελεί εκπαιδευτική μονάδα επιπέδου τμήματος Τ.Ε.Ι. και υπάγεται στο Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι.»
Επομένως, η προώθηση του αθλητισμού και ως διαδικασία απόκτησης σωματικής και ψυχικής υγείας αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού έργου και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ε. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί σχετικά με το θέμα στοιχεία από τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να σας ενημερώσουμε.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
πηγή:  http://www.fa3.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΔΕΚΑΘΛΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ