Η νομοθεσία για την Άσκηση Ιδιωτικού Έργου στους εκπαιδευτικούς

AΣΚΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας Ν3528/2007


Άρθρο 31

Άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή 1. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του. 2. Η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο. Η άδεια στους υπαλλήλους του Δημοσίου χορηγείται από τον οικείο υπουργό και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης και αν δεν υπάρχει τέτοιο όργανο, από τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου διοίκησης. 3. Δεν επιτρέπεται στον υπάλληλο η κατ’ επάγγελμα άσκηση εμπορίας. 4. Ειδικές απαγορευτικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ. Άρθρο 32 Συμμετοχή σε εταιρείες 1. Ο υπάλληλος υποχρεούται να δηλώνει στην υπηρεσία του τη συμμετοχή του σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής, εκτός των σωματείων και των κοινωφελών ιδρυμάτων. 2. Απαγορεύεται ο υπάλληλος να μετέχει σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία προσωπική, περιορισμένης ευθύνης ή κοινοπραξία ή να είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας ή διαχειριστής οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να μετέχει στη διοίκηση ανώνυμης εταιρείας ή γεωργικού συνεταιρισμού με την επιφύλαξη του προηγούμενου εδαφίου. Η άδεια χορηγείται με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 31 του παρόντος. 3. Απαγορεύεται η απόκτηση από υπάλληλο, σύζυγο του ή ανήλικα τέκνα τους μετοχών ανωνύμων εταιρειών που υπάγονται στον ειδικό έλεγχο της υπηρεσίας του. Ο υπάλληλος που κατά το διορισμό ο ίδιος ή σύζυγος του ή ανήλικα τέκνα του κατέχουν μετοχές ανωνύμων εταιρειών οι οποίες εμπίπτουν στην απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου ή τις αποκτά κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, λόγω κληρονομιάς, υποχρεούται να υποβάλει σχετική δήλωση στην υπηρεσία του και εντός ενός έτους είτε να τις μεταβιβάσει είτε να ζητήσει τη μετακίνηση του σε άλλη αρχή της υπηρεσίας του ή τη μετάταξη του σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Η μετακίνηση ή μετάταξη είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία του και διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 66 και 74 του παρόντος. Κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών ή την ολοκλήρωση της μετάταξης του, ο υπάλληλος εμπίπτει στο κώλυμα συμφέροντος του άρθρου 36 του παρόντος. 4. Διατηρούνται σε ισχύ ειδικές διατάξεις που αναφέρονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και θεσπίζουν πρόσθετους περιορισμούς για τους υπαλλήλους. 5. Επιτρέπεται η συμμετοχή υπαλλήλων με την υπηρεσιακή τους ιδιότητα σε συνεταιρισμούς ή στη διοίκηση ανωνύμων εταιρειών ή εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, οι οποίες ελέγχονται από το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Ο.Τ.Α. και τις δημόσιες επιχειρήσεις, όταν τούτο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις.


ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ - ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Γ. (ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (Ν.Σ.Κ.) Β΄ ΤΜΗΜΑ, Συνεδρίαση 24-5-2000)

Μεταξύ άλλων αποφάσισε: δ) Επίσης στην §6 του άρθρου 14 του ν.1566/1985 ορίζεται ότι άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου στους εκπαιδευτικούς χορηγείται, εάν προηγουμένως καλυφθούν με υπερωριακή διδασκαλία οι ανάγκες των δημοσίων σχολείων. Οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί δεν επιτρέπεται να διδάσκουν σε ιδιωτικά σχολεία ή φροντιστήρια.
Δ. (Εγκύκλιος Υ.Π.Ε.Π.Θ., Αρ. Πρωτ. Δ2/26341, 10-1-96)
Μεταξύ άλλων : οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας Β/θμιας Εκπαίδευσης μπορούν να διδάσκουν σε ιδιωτικά Ι.Ε.Κ, ύστερα βεβαίως από άδεια που χορηγείται από το οικείο ΠΥΣΔΕ. Θα πρέπει να συνεκτιμήσει τα εξής:
α) η απασχόληση τους στα ιδιωτικά ΙΕΚ να είναι εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου που υπηρετούν
β) αυτή να μην αποβαίνει σε βάρος της εκπαιδευτικής τους δραστηριότητας στην υπηρεσία τους και
γ) η απασχόληση τους στα ιδιωτικά ΙΕΚ να μην υπερβαίνει τις 10 ώρες την εβδομάδα.
(Στην αίτηση προς το ΠΥΣΔΕ πρέπει να επισυνάπτεται και βεβαίωση για το ύψος της αμοιβής)
Ε. (Γνωμοδότηση 251/98, Ν.Σ.Κ, Α΄ ΤΜΗΜΑ, συνεδρίαση 27-4-98)
«…..δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας ιδιωτικού έργου με αμοιβή στους εκπαιδευτικούς Αγγλικών προκειμένου να διδάξουν σε φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών. Αντιθέτως είναι δυνατή η χορήγηση άδειας στους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής προκειμένου να διδάξουν σε αθλητικά σωματεία (Σχετ. 5/1998 γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ [
"...η φυσική αγωγή αποβλέπει, στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος επιτυγχανομένη δια των ασκήσεων και αθλημάτων, εντός του σχολείου, αλλά και δια του εξωσχολικού αθλητισμού, σε ιδιωτικές σχολές γυμναστικής κατά τις διατάξεις του ν.δ.75/75." //http://www.nsk.gr ]). Τέλος και στους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ16 είναι δυνατή η χορήγηση σχετικής άδειας διδασκαλίας προκειμένου να διδάξουν σε ωδεία των οποίων η ίδρυση προβλέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ 16 της 23-12-65/15-1-6 (τ Α΄/7) προς διάκρισιν των φροντιστηρίων μουσικής δεδομένου ότι ρητά στην §5 του άρθρου 63 του αυτού ως άνω Α.Ν 2545/1940 «Δεν θεωρούνται ως φροντιστήρια μουσικής τα ΩΔΕΙΑ και οι Φιλαρμονικαί Μουσικαί»……..
ΣΤ. Εγκύκλιος Υ.Π.Ε.Π.Θ., (Αρ. Πρωτ. Δ2/1272). Σχετικά με το αρ. Δ2/1495/2000, 15-3-2000
«…..σας γνωστοποιούμε ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 13, Νομικών-Πολικών Επιστημών, νομιμοποιούνται να ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου ως δεύτερη εργασία, χωρίς να προαπαιτείται η χορήγηση της
προβλεπόμενης από το άρθρο 31 του Ν. 3528/2007 άδειας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν παρεμποδίζεται η ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Κατόπιν αυτών η παρ.β του ανωτέρου εγγράφου μας παύει να ισχύει».
Η απαγόρευση άσκησης ιδιωτικού έργου επ΄αμοιβή δεν αφορά τις συγγραφικές και επιστημονικές εν γένει ασχολίες του υπαλλήλου.
Το ΠΥΣΔΕ δεν προβαίνει στη χορήγηση της αιτούμενης άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή στους εκπαιδευτικούς (όπως μηχανοτεχνίτες, ηλεκτροτεχνίτες κ.λ.π.) στην περίπτωση που οι αιτούντες έχουν στερηθεί την άδεια άσκησης του επαγγέλματος μετά το διορισμό τους στο Δημόσιο. (ΔΙΔΑΔ/Φ.57/97/οικ24824)
Δ2/26262/10-11-1999 ΥΠ.Ε.Π.Θ. Εγκύκλιος Δ2/26262/10-11-1999 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας, σχετικά με την απασχόληση εκπαιδευτικών εντός της οργανικής τους θέσης, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν.2683/9.2.1999), οι οποίες εφαρμόζονται και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 2 του ν.2721/99, ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, μετά από άδεια, εφόσον βέβαια, συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο. Στην περίπτωση κατά την οποία, ασκείται από τον υπάλληλο ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή χωρίς τη χορήγηση προηγούμενης άδειας από το υπηρεσιακό συμβούλιο, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. Θ` του άρθρου 107 του Ν. 2683/9.2.1999, σύμφωνα με το οποίο διαπράττεται πειθαρχικό παράπτωμα.
Φ450/6/149733/Ε121/04-01-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Εγκύκλιος 450/6/149733/Ε121/04-01-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Διδασκαλία εκτός δημοσίου από εκπ/κους
Εις απάντησιν της υπ` αριθμ. 3798/13.12.76 αναφοράς σας περί του εν θέματι αντικειμένου γνωρίζομεν εις υμάς ότι:
α) Η υπό του υπαλλήλου διδασκαλία μαθημάτων επ` αμοιβή εις σχολάς του δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ισοτίμων προς τας δημοσίας, δεν δύναται να θεωρηθή ως άσκησις ιδιωτικού έργου ή εργασίας επ` αμοιβή κατά την έννοιαν του άρθρου 51 του Υπαλληλικού Κώδικος, εκτός εάν η απασχόλησις εκ της άνω διδασκαλίας παρακωλύει την εκτέλεσιν των κυρίων καθηκόντων του ή εμπίπτει εις τους περί κατοχής δευτέρας θέσεως περιορισμούς του άρθρου 54 του ίδιου Κώδικος, ότε η προηγουμένη σχετική έγκρισις είναι αναγκαία. {(β) Δια την διδασκαλίαν όμως εις ιδιωτικάς σχολάς είναι απαραίτητος η σχετική άδεια της υπηρεσίας εκδιδομένη κατά την διαδικασίαν του άρθρου 5 του Υ.Κ.)}
Επειδή όμως ενδέχεται τινές εκ των εκπαιδευτικών των Δημοσίων Τεχνικών Σχολών να μην γνωρίζουν τας διατάξεις του άρθρου 51 του Ν.1811/51, παρακαλούμεν όπως μεριμνήσετε, ίνα λάβουν γνώσιν τούτων άπαντες οι εκπαιδευτικοί της Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως.
251/1998 Ν.Σ.Κ. Γνωμοδότηση 251/1998 Ν.Σ.Κ.
Από τις προπαραταθείσες διατάξεις προκύπτουν τα ακόλουθα: Άδεια ασκήσεως ιδιωτικού έργου χορηγείται στους εκπαιδευτικούς της Δ.Ε. εφ` όσον προηγουμένως καλυφθούν με υπερωριακή διδασκαλία οι ανάγκες των δημόσιων σχολείων και υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι το έργο και εν προκειμένω η διδασκαλία δεν θα παρασχεθεί σε ιδιωτικά σχολεία ή φροντιστήρια, ενώ για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι επιτρεπτή η άδεια ασκήσεως έργου εφ` όσον αφορά παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, ρητώς απαγορευμένη από την διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 13 του ν.1566/85, η οποία διάταξη έχει ανάλογη εφαρμογή και για τους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας εκπ/σης, σύμφωνα με την παρ. 20 του άρθρου 14 του ν.1566/1985.
Επομένως, δεδομένου ότι στην περιοριστική απαρίθμηση των φροντιστηρίων, δια της παρ. 2 του άρθρου 63 του ΑΝ. 2545/1940 περιλαμβάνονται τα φροντιστήρια Ξένων γλωσσών, δεν είναι κατά νόμο δυνατή η χορήγηση αδείας ιδιωτικού έργου με αμοιβή στους εκπαιδευτικούς Αγγλικών, προκειμένου να διδάξουν σε φροντιστήρια Ξένων γλωσσών (Σχετική και η υπ` αριθμ. 270/1998 ατομική Γνωμ. Γραφείου νομικού Συμβούλου ΥΠ.Ε.Π.Θ.).
Αντιθέτως είναι δυνατή η χορήγηση άδειας στους εκπαιδευτικούς Φυσικής αγωγής προκειμένου να διδάξουν σε Αθλητικά Σωματεία, εφ` όσον αυτά δεν περιλαμβάνονται στην περιοριστική απαρίθμηση των φροντιστηρίων, ενώ το μάθημα της Φυσικής Αγωγής δεν είναι εκ των διδασκομένων στα φροντιστήρια (Σχετ. 5/1998 γνωμ. Ν.Σ.Κ.).
Τέλος και στους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 16, (Μουσικής) είναι δυνατή η χορήγηση σχετικής αδείας διδασκαλίας προκειμένου να διδάξουν σε ωδεία των οποίων η ίδρυση προβλέπεται από τις διατάξεις του Β.Δ. 16 της 23-12-65/15-1-66 (τ.Α`) προς διάκρισιν των φροντιστηρίων μουσικής, δεδομένου ότι ρητά στην παρ. 5 του άρθρου 63 του αυτού ως άνω ΑΝ 2545/.1940 "Δεν θεωρούνται ως φροντιστήρια μουσικής τα Ωδεία και οι Φιλαρμονικαί Μουσικαί", τηρουμένων εν πάση περιπτώσει των προϋποθέσεων των άρθρων 14 παρ. 16 του ν.1566/1985 και 77 παρ. 2 του Π.Δ. 611/1977.


(Πηγή: alfavita.gr)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλου των κατοικούντων ἐν ταύτη· ...»

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΔΕΚΑΘΛΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ