Διαμαρτυρία για τις λίγες ώρες Φυσικής Αγωγής στα σχολεία. Ερώτηση από Βουλευτές στον Υπουργό.

Μαθητές- μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τις λίγες ώρες φυσικής αγωγής στα σχολεία

Το Σάββατο 26 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μαθητών –τριών των λυκείων της Πιερίας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας στα γραφεία τους.

Οι μαθητές παρέδωσαν κείμενο διαμαρτυρίας για τις λίγες ώρες φυσικής αγωγής στα  σχολεία (στη δευτέρα λυκείου  είναι μία  ώρα την εβδομάδα!) γραμμένο απο μαθήτρια λυκείου και υπογεγραμμένο από τους προέδρους των δεκαπενταμελών επτά λυκείων της πόλης, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, και του ΓΕΛ Κ. Μηλιάς. Οι μαθητές εξέφρασαν με επιχειρήματα τη γνώμη τους, τονίζοντας την αναγκαιότητα της άσκησης στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας και συγκεκριμένα του λυκείου, με το φόρτο εργασίας και την έλλειψη κίνησης και ζήτησαν  αύξηση των ωρών.

 Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικοί, η πρόεδρος της Ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Δήμου Κατερίνης, οι οποίοι με θέρμη υποστήριξαν την κίνηση των μαθητών και το πόσο απαραίτητη είναι η άσκηση σ΄όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Συγχρόνως ο Σύλλογος  Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Πιερίας κατέθεσε τις προτάσεις του, που αφορούν τη Φυσική Αγωγή στο σύνολό της.

Οι βουλευτές εξέφρασαν την ευχάριστη έκπληξη και την αισιοδοξία τους καθώς, όπως είπαν, είναι η πρώτη φορά που τρεις φορείς, μαθητές-εκπαιδευτικοί-γονείς, συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό. Δεσμεύτηκαν να προωθήσουν το κείμενο στον Υπουργό Παιδείας και ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν επερώτηση στη Βουλή, γιατί θεωρούν το αίτημα απόλυτα λογικό και αναγκαίο.

      Ακολουθεί το κείμενο με τις υπογραφές των προέδρων των δεκαπενταμελών.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

   Ως εκπρόσωποι των μαθητών των Λυκείων της Πιερίας, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας και τη διαμαρτυρία μας για την μείωση των διδακτικών ωρών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, που επαγγέλλεται το νέο Λύκειο, σε μια ηλικία και σε μία οάση στη ζωή μας στην οποία η κίνηση και η άσκηση είναι απολύτως απαραίτητες λόγω των απαιτήσεων του σχολείου, των εξετάσεων και των συνθηκών στις οποίες αναγκαζόμαστε να ζούμε (πολλές ώρες καθιστική ζωή, πολλή μελέτη, πνευματική κούραση και λάθος στάση σώματος).

   Η προσφορά του αθλητισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική για ολόκληρη την προσωπικότητά μας. Η πνευματική βελτίωση, η ηθική ολοκλήρωση αλλά και η επίδραση του αθλητισμού στη βιολογική μας υπόσταση αποτελούν στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως τη χρησιμότητα και τη σπουδαιότητά του στη ζωή μας. Η συνεχής όμως παραγκώνιση της αθλοπαιδείας από την καθημερινότητα μας οξύνει σημαντικά τα ατομικά και κοινωνικά προβλήματα δημιουργώντας ένα κλίμα απαξίωσης απέναντι στην άθληση.

  Η δύναμη του αθλητισμού συμβάλλει αποτελεσματικά στον πνευματικό κόσμο των νέων. Συγκεκριμένα, η ενασχόληση των νέων με οποιοδήποτε είδος αθλητισμού συντελεί ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των νοητικών του λειτουργιών, της κρίσης, της φαντασίας αλλά και της αυτενέργειάς τους. Έπειτα, το βίωμα ενός αγώνα και πόσο μάλλον η πορεία προς τη νίκη η οποία απαιτεί συνεχή πνευματική εγρήγορση μυεί τους νέους σε δύσκολες, απαιτητικές και συλλογικές καταστάσεις. Κατά τον εντοπισμό των ικανοτήτων και των αδυναμιών του αντιπάλου για την επίτευξη ενός στόχου οι νέοι οδηγούνται στην ετερογνωσία καθώς και στην αυτογνωσία κατά τη διάκριση και αξιοποίηση των προσωπικών τους ικανοτήτων και προνομίων. Συνεπώς, ο αθλητισμός συνεισφέρει στη δημιουργία και όξυνση του πνεύματος των νέων.

  Η ιδιαίτερη απήχηση του αθλητισμού στην κοινωνική διάπλαση των νέων, αποδεικνύει εξίσου την αξία του. Οι νέοι μέσα από την τήρηση των κανόνων ενός αθλήματος γίνονται πειθαρχικοί. Έπειτα, κοινωνικοποιούνται εντάσσοντας το «εγώ» στο «εμείς» κατά την προσπάθειά τους να πραγματοποιηθεί ο κοινός στόχος της ομάδας. Ακόμη, οι νέοι ως αθλητές όταν συνεργάζονται με τους συμπαίκτες τους δημιουργούν και αποκτούν πνεύμα αλληλεγγύης και συνέπειας-το οποίο συντελεί στην επικράτηση της κοινωνικότητας τους.. Επομένως, η ύπαρξη του αθλητισμού στη ζωή των νέων συμβάλλει καταλυτικά στην κοινωνικοποίησή τους.

  Αξιοσημείωτη αποτελεί η προσφορά της άθλησης στην βιολογική υπόσταση του ανθρώπου. Πρώτα-πρώτα, η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό βελτιώνει την υγεία τους καθώς αυτοί ασχολούνται με οποιαδήποτε δραστηριότητα επιθυμούν. Ακόμη, αναπτύσσεται η σωματική τους δύναμη διότι με την ενεργητικότητά τους, ενδυναμώνεται το μυϊκό τους σύστημα. Επιπλέον, προάγεται η σωματική ευεξία και η αρμονική σωματική του διάπλαση.

Επομένως, η προσφορά του αθλητισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους. Η άθληση γίνεται συνήθεια και αποτελεί πρότυπο τρόπο ζωής. Η σωστή διατροφή και η άσκηση απομακρύνουν τη νεολαία από καταχρήσεις και δραστηριότητες που παρακωλύουν την ομαλή κοινωνική και σωματική τους ανάπτυξη. Η απομάκρυνση , όμως, της φυσικής δραστηριότητας έχει αρνητικές επιπτώσεις και η απουσία της κρίνεται επιζήμια για την καθημερινότητά τους.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και ελπίζουμε να ληφθεί υπόψη και η δική μας άποψη.

Οι πρόεδροι των 15μελών της ΙΙιερίας





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλου των κατοικούντων ἐν ταύτη· ...»

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής